motion gears -team forceVad skulle hända om…
du rekommenderade dina fans en annan artist som du gillar? Kanske en artist som till och med har lite låtar de kan ladda hem.

Skulle dina fans:
a. fly till din konkurrent och stjäla uppmärksamhet från dig eller
b. bli tacksamma för att få tips om annan bra musik och uppskatta din generositet?

När du skickar ut nyhetsbrev, skriver en statusrad på Myspace eller på Facebook eller bloggar så når du dina vänner. Hade det inte varit kul att nå dina vänners vänner? Kanske når du 100 gånger så många människor.

Ja, men jag kanske inte har tid för att göra reklam för andra band, jag har fullt upp med att marknadsföra mitt eget?

Frågan är då om du skulle uppskatta att andra band gjorde detta för dig?
Fan, sätt igång, gör det nu. Gör det till en rörelse. Dominoeffekt. Ge lite tid i veckan och skicka in en länk i Facebook om ett band du gillar eller stoppa in det i ditt nyhetsbrev till dina fans. Och berätta om det för det andra bandet. Efteråt, känn efter hur det känns, när du har fått svar från det andra bandet.
Men tänk om alla gick omkring och pratade väl om alla andras musik, hur skulle det gå? Ja, intressant, hur skulle världen se ut då…

Läs också om Samarbetets år

  • Share on Tumblr

Are you ready???I allt snack om ljud och videoströmmar för att skapa intressant material för en artist, så får vi inte glömma bort ett annat, enkelt sätt att skapa intressantare hemsidor och fan-sidor: bilder.

Ja, det flesta lägger såklart upp bildgallerier på Myspace, Facebook och hemsidan med profilbilder, live-bilder och ofta en del annat material. Det är ju knappast okänt för någon, men det är intressant att fundera på hur man kan använda bilder på olika sätt för att få in det som en del i sättet att arbeta, och också fundera på hur man ska hantera bilderna.

Bilder på sociala nätverk är oftast en hit, de är lätta att kommentera och lätta att sprida. I texter så kan bilder göra tex blogginläggen intressantare. Bilder är ett bra sätt att göra fansen mer engagerade, helt enkelt genom att de får vara med i bilderna, man kan publicera fan-bilder mm. Kanske kan man illustrera bandbion med bilder, som en berättelse, eller ha en fotoström på sin hemsida, där det hela tiden fylls på med nya bilder. Ja, användningssätten är otaliga.

Det jag tänkte tipsa om här är hur man kan hantera bilderna på ett bra sätt, utan att behöva sitta och ladda upp bilder till varenda sajt, vilket är tidsödande. Kan man också direkt från mobilen få upp bilderna så är det också en stor bonus.

flickrEn bra utgångspunkt för detta är Flickr. Flickr är (efter Facebook) den största bildsajten på nätet. Det handlar inte bara om att tanka upp bilder; det är också ett socialt nätverk av användare, där man kan kommentera och diskutera bilder, lägga upp profiler, sprida länkar mm. Du kan organisera bilderna i olika set och lägga till beskrivningar och annat.

För att knyta ihop bilderna du har lagt upp på Flickr med dina andra sajter så finns det otaliga verktyg för detta. På din hemsida kan du naturligtvis länka in bilder i en sida på ett vanligt sätt, men du kan också stoppa in din ström av bilder som ett sk RSS-flöde, och om du har en WordPress-sida finns det plugins som knyter ihop din Flickr-sida med din fotosida. För Facebook finns det applikationer som visar Flickr-foton i din profil. Med andra ord så slipper du mycket av uppladdandet medan du kan välja ut de bilder du vill ha för andra sajter för just det ändamålet.

Ett bra komplement till Flickr, som jag använder, är Shozu. Det är en tjänst som låter mig ladda upp bilder direkt från mobilen, och via den tjänsten kan jag välja att skicka vidare bilderna till Flickr, Facebook, Twitter och många andra ställen. Du kan alltså redan vid fototillfället få iväg bilderna till rätt ställen, men bara ladda upp en gång. Shozus program finns för många telefoner, men det går också bra att använda MMS. Har du en iPhone är det en riktig hit.

En annan intressamt tjänst för att få upp bilder på sajter från mobilen är Moyume, vilka också har en plugin som strömmar in bilder till din hemsida per automatik.

En utmärkt serie inlägg om hur du använder Flickr hittar du på Mjukvara.se, som bekriver hur du kommer igång, berättar om Flickr som mötesplats, om foton och upphovsrätt, om Flickr och bloggande och om hur en del kända namn använder Flickr.

Ska lägga till också att man på ett fritt konto på Flickr får lägga upp 100 Mb bilder i månaden. Vill man fritt utrymme kostar det ca 15 kr/månad.

Som sagt, det finns otaliga sätt att använda bilder på och hur många tjänster som helst för att hantera dem. Du får hemskt gärna tipsa oss om fler sätt att använda bilder på och om bra tjänster, i kommentarerna.

  • Share on Tumblr

Under vårt första kvartal har vi skrivit om en hel del tjänster och sajter som kan hjälpa dig med att nå ut med din musik.
Här kommer en summering med länkar till sajter och till inlägg.

Försäljning och distribution

CD Baby – Fysisk och digital distribution. Läs inlägget här.

Bandcamp – Skaffa en egen musik-shop på din hemsida . Läs inlägget här.

Spotify- Så här får du upp din musik på Spotify. Läs inlägget här.

Trycktorget, Polyshop, Spreadshirt och Zazzle – Sajter och tjänster som kan hjälpa dig med försäljning av t.ex. T.shirts och knappar. Läs inlägget här.

Konserter

Setlist.fm - För att lägga upp, redigera och publicera spellistor från dina konserter. Läs inlägget här.

Ustream.tv – Direktsänd din konsert på nätet. Läs inlägget här.

Kommunikation

Scriggle-It och Reverbnation – För att  hantera nyhetsbrev och e-postlistor. Läs inlägget här.

Sociala media

Twitter - Mikroblogga med dina lyssnare. Läs inlägget här.

Facebook - Skaffa en artistsida på Facebook. Läs inlägget här.

Podcasting

Podsafe Music Network – Portal för podsäker musik. Läs inlägget här.

  • Share on Tumblr

Utländska bloggar som skriver enbart om skandinavisk och svensk musik:

Swedes Please – En amerikansk blogg helt inriktad på svensk musik. Beskriver sig själv som The mp3 blog about Swedish indie-pop, rock, electronica, twee.

Absolute NoiseLe Frenglish mp3blog about Swedish rock music. På engelska och franska om svensk musik.

It’s a trap – Har länkat till den tidigare här på Blindmen men den är värd att ta upp i sammanhanget igen. Den enskilt bästa nyhetskällan för den skandinaviska musikscenen.

Och sen några bloggar som inte drar sig för att skriva om svenska band och artister.

BiBaBiDi

Circles of concrete

The line of best fit

För svenska musikbloggar påminner vi såklart om vår egen listan som du hittar här.

  • Share on Tumblr

”Ja, jag antar att man måste blogga också”

”Jag orkar bara inte Facebook, förstår inte vad det ska vara bra till”

”Nej, inte ännu en sajt man måste lägga upp sig på”

Om det är så det känns? Låt bli! Helt seriöst.
Gör istället det som du tycker är kul, som känns utvecklande, det som du trivs med.

Och ha inget dåligt samvete för det. Det finns inga måsten. Det går alldeles utmärkt att bygga en artistkarriär utan att skriva en rad på Facebook och utan att ha någon Myspace sida.
Att bygga sin karriär tar tid, inte veckor eller månader utan år. Att göra det med en strategi och verktyg som du inte är bekväm med är en dålig idé.

Själv brukar jag lita på min mage. Den vet när det inte är rätt, då känns den på ett speciellt sätt. En lite fladdrig känsla, lite som när man är nykär fast på ett obehagligt sätt istället.
Och då är det bara att lyssna, och lita på det. Och göra något annat, hitta en annan väg, som är roligare och mer inspirerande.

  • Share on Tumblr

Facebook

Om du är medlem på Facebook och inte har registrerat en Fan-sida än, så rekommenderar jag att du gör det. Många artister och skivbolag har hittills använt grupp-funktionen på Facebook för att visa upp och diskutera det de gör. Problemet med dessa grupper är bara att de lätt blir inaktiva och därmed föga engagerande.

Som medlem i en grupp så ser man inte när en grupp har uppdaterats med intressant information eller trevliga diskussioner. Det enda sättet att då uppmärksamma medlemmarna på det som händer är att skicka ett meddelande till deras inkorgar. Det blir en form av skrikande som ibland kan bli lite mycket för en medlem om man dessutom är med i ett gäng andra grupper.

Fan-sidorna löser detta på ett mycket snyggt sätt. Som varumärke/företag/artist kan du nu ha en sida där du agerar precis som vilken person som helst. Du kan skriva statusmeddelanden, lägga upp foton mm. Det fiffiga här är att detta syns i dina fans nyhetsströmmar precis som alla andra uppdateringar och fansen kan välja att kommentera och gilla, om de vill.

Och det är just dialogen med andra människor på deras villkor som gör din sida intressant. Det är så relationer och engagemang skapas. Möjligheterna att lägga upp länkar, foton och anteckningar och tagga dessa, ökar dessutom möjligheterna för din sida att synas för andra utanför ditt personliga nätverk och väcka nyfikenhet. Och det kanske viktigaste är att du kan lägga upp din musik där, så att man kan lyssna på den.

Facebook-sidan är inget substitut för din hemsida, men ett bra sätt att väcka nyfikenhet om den musik du gör, prata med folk,  hålla dem uppdaterade om vad du gör och locka över dem till din riktiga hemsida. Facebook-sida kan också synas offentligt, dvs utan att man behöver logga in.

Det kan vara lite lurigt att hitta stället där du registrerar en sida. Du hittar det här. (Du måste logga in på Facebook också naturligtvis)

Några saker som det är bra att vara medveten om när du vill dela med dig av någonting:

Statusuppdateringar syns bara för dina vänner eller fans oavsett om andra kommenterar den.

Taggar du foton, anteckningar och filmer med berörda vänner, så syns det även för dina vänners vänner.

Länkar/anteckningar/filmer/foton är lätta att sprida för vänner och fans med Dela-funktionen.

Ja, det finns många sätt saker och ting kan visas på och det beror en del på vilka inställningar man har som medlem. I slutändan är det viktigaste att komma ihåg att Facebook är ett socialt nätverk och att det handlar om att agera därefter. Och just Fan-sidan ger dig en möjlighet att vara med i det nätverket och samtalet utifrån din roll som artist/skivbolagsentrepenör/låtskrivare mm.

En bra genomgång med bra tips om hur olika sätt att kommunicera fungerar på Facebook, med länkar, status, sidor mm, hittar du i det här inlägget på Mashable.

  • Share on Tumblr

Vad är en remix?
Det finns enligt mig tre typer av remixer, vilka alla kallas remix, såklart…

1) Det första, är att ta en slinga från låten och stoppa in den i helt ny musik, som du skapar. Detta brukar ofta vara formeln för dans/klubb/techno-remixer. De följer vissa mönster och stilar. Kanske just därför de låter som de låter.

2) Det andra är att ta alla originalspåren från inspelningen och mixa om det – alltså inte lägga till något, men kanske ta bort. Detta borde ju vara den egentliga innebörden av remix, men så funkar det tyvärr inte (precis som i grammatiken). Jag har ytterst sällan hört en remix som helt är baserad på originalspåren.

3) Det tredje sättet, vilket jag alltid tillämpar, är att ta endast sångspåren från låten och lägga ny musik. Med ganska bibehållen struktur och harmonik. Detta skapar då egentligen en alternativ version av låten, men det kallas ofta ändå remix.

Varför ska man ha en remix?
De större skivbolagen låter ofta göra remixer på sina singelhits. Ta Agnes Release Me som ett exempel. Albumlåten/singelspåret är ju originalversionen, men sedan finns det dessa också, utgivna på en maxi:

01. Release Me (Cahill Radio Edit) 03:12
02. Release Me (Cahill Club Edit) 06:54
03. Release Me (Cahill Club Mix) 08:08
04. Release Me (Moto Blanco Club Mix) 07:56
05. Release Me (Nils Van Zandt Mix) 07:36
06. Release Me (La Rush Club Mix) 06:38
07. Release Me (DJ Rebel Club Mix) 07:21
08. Release Me (UK Radio Edit) 03:08
09. Release Me (Extended Mix) 06:05

Så är det vanligt att det ser ut. och syftet är ju att presentera en stark låt i lite olika förpackningar. Det behöver inte vara dans eller techno. En remix kan vara lite vad som helst. Men i dessa fall har skivbolaget valt ut mixar de tror ska passa, antingen i olika länder (marknader) eller på olika typer av dans- och klubbgolv och radiostationer. Rätt smart att sprida ut en och samma låt i olika genre, va?!

Fördelen med detta är naturligvis att låten spelas mer och artister får mer uppmärksamhet och kanske hittar nya fans. Och för skivbolagets del betyder det ju inkomst.

Exempel på remixer
Jag har själv remixat en hel del de senaste åren. Allt från mindre artister som till världsartister som Christina Aguilera, Beastie Boys och Roxette. Mina mixar är sällan dansgolvanpassade, utan snarare alternativa versioner (enligt punkt 3 ovan). Ändå har några av dem lyckats bli släppta på skiva och spelade i radio.

Här är ett några exempel på låtar jag remixat som både blivit utgivna på cd och fått spelningar i radio:

Pandora
Don’t You Know [länk till Spotify] (text/musik: Martin Ankelius/Peter Johansson)
Don’t You Know (Chuck Dread Alternative Mix)

The Chuck Norris Experiment
Meteor Mama (text/musik: Joacim Olsson)
Meteor Mama (The Melbourne Incident Remix)

Doublepark
O.D. On Space (text/musik: Johan Prosell)
O.D. On Space (Stardust Remix)

Strangers In Wonderland
Addicted (text/musik: Lasse Thomasson/Åsa Girgensohn)
Addicted (Chuck Dread Remix)

Hur gör man?
Rent praktiskt så behöver man faktiskt kunna en hel del för att sätta sig och göra en remix. Dessutom måste man ju få tillgång till originalspåren, eller i alla fall sångspåren. Sedan kräver det ju visst musikaliskt hantverk och kunnande som harmonilära, att kunna spela instrument, att ha rätt utrustning/programvara, att kunna mixa, att kunna arrangera osv. Detta är ett eget ämne för sig och jag får be att återkomma i ett annat inlägg om det rent praktiska (hur jag brukar göra). Kanske gör jag en liten video och visar er också.

Om min remix spelas/ges ut, får jag betalt då?
Grundregeln är alltid att den som skapat något har rätten till det, men i detta fall så blir du som remixar en annan upphovsmans verk i praktiken ”bearbetare”. Så ska det gå till enligt STIM och SAMI. Men, ibland brukar inte uppdragsgivaren (skivbolaget/artisten/upphovsmannen) vilja registrera remixen med dig som bearbetare, utan du kan få en engångssumma istället. Detta är ett avtal mellan dig och uppdragsgivaren/upphovsmannen.

Ska man registrera en remix hos STIM, ska den ha en alternativ titel eller en helt ny titel och samma kompositörer och textförfattare som innan. Du som gjort remixen blir registrerad som bearbetare och får ca 12.5%. På STIM:s språk heter bearbetare AR.

Jag hoppas detta gett dig en liten insikt i ett rätt komplext fenomen. Remixer hör vi alla dagligen, fast kanske ofta utan att tänka på det. Det kan vara kul att lyssna lite extra noga nästa gång kanske och försöka lista ut vad som skiljer remixen från originalet.

Happy remixing!

  • Share on Tumblr

I fredags såg jag i min Twitter-ström att @solobassteve, alias Steve Lawson, precis var på väg till en hemma-hos-konsert och skulle sända den live över nätet. Det skulle visas på hans sida på Ustream.tv och eftersom jag gillar hans musik och håller på och testar lite nu med strömmande video, så satte jag mig för att kolla. Konserten gjorde han tillsammans med Lobelia.

DSCF1040-1Frågorna som jag har haft är om man kan få tillräcklig kvalitet med vanligt bredband och enkel kamera och ljudrustning. Och också om det kan ge något rent live-mässigt, ja, varför inte spela in det istället och ladda upp det på Youtube?

Resultatet blev överraskande bra. Även om bilden inte var i topp-klass (mest beroende på dålig belysning) så lät det riktigt bra om konserten. Live-känslan var verkligen där och vi som online-publik kunde chatta i en panel bredvid videovisningen. Steve kunde då också vid tillfälle prata direkt med online-publiken, svara på frågor osv. Drygt 20 st satt i rummet där han spelade och 200 framför skärmarna! På min fråga efteråt berättade han dessutom att han bara hade använt den inbyggda kameran och micken i sin Macbook.

Jag hoppas att ni ser samma möjligheter som jag här med att ge era fans något extra och knyta an till er och er musik, oavsett var de befinner sig. Vi kan knyta an till Lasses inlägg häromdagen om vad du kan göra på giget och öka din publik där ytterligare, du kan ordna specialgig för just detta eller vad du vill.

Det fantastiska är att dessa tjänster är helt fria att använda, kräver bara utrustning som de flesta av oss lätt har tillgång till, ja, du kan till och med använda enbart din mobiltelefon med hyfsat resultat. Självklart beror det i slutändan på uppkopplingsmöjligheterna och hastigheten, men det är bara att testa sig fram vad som funkar när.

På Ustream.tv finns en bra sida som visar hur enkelt det är att komma igång, det tar rimligtvis bara några minuter.

Det finns fler sajter som erbjuder liknande tjänster; en är Bambuser.com som också har chat-funktioner. En annan är Qik.com, som är mer inriktad på streaming via mobilen och där du efter en tagning kan ställa in så att klippet skickas iväg automatiskt ut på olika sajter som Youtube, Twitter, Facebook mfl. Alla de här tjänsterna kan du också bädda in på din hemsida, precis som en vanlig Youtube-video.

Här finns många ideer att utforska om hur man kan använda detta i olika sammanhang; berätta gärna i kommentarerna om du har använt dig av detta eller om du har använt en andra tjänster än de uppräknade.

Jag skulle gärna ha länkat in Steves konsert här, eftersom man kan spara allt som streamas. Tyvärr glömde dock den gode Steve att klicka på Rec-knappen…

Jag har lagt in en inspelning från en tidigare konsert här istället, från förra året:

Steve Lawson och Lobelia, ”I’m Lost” (Lobelia):

  • Share on Tumblr

Det visuella är ibland lite väl dolt och bortglömt bland artister av idag. Det är alldeles för lätt att tro att man ska se ut som och låta som nån annan för att hitta sitt uttryck. Se bara på de förvandlingar David Bowie gått igenom så förstår du att man måste anpassa sig efter sin tid, sin stil och sitt humör.

Allt handlar inte om stil, allt handlar inte om uttryck och allt handlar inte om image heller, det är det samlade uttrycket som betyder något. Alltså, hur kan din image tillföra något till dig som artist? Det kanske kan förstärka nåt, förtydliga nåt eller rent av säga nåt som din musik inte gör.

Ofta kallas detta ”gimmick”, alltså ett uttryck som förstärker dig som artist genom att t.ex alltid bära hatt eller alltid vägra låta dig intervjuas. Det kan ta många former. Jag har ett tydligt och bra exempel här från Göteborg, och det är rockbandet The Chuck Norris Experiment. Deras gimmick är att måla en svart ”stripe” över ögonen när de uppträder! Kolla själv här. Effektfullt, eller hur? Och visst kommer man ihåg det också?

Detta är ett utmärkt exempel på att sticka ut på ett enkelt sätt och som passar med musiken, och som är rätt så enkelt att utföra. Detta hjälper till att bygga på varumärket väldigt effektivt just för att publiken kommer ihåg detta och att det synkar med musiken och artisten. Både livepubliken och online-publiken tar del av detta, glöm inte det. Fundera i de banorna och försök hitta nåt som du kan göra för att sticka ut lite lite grann.

Jag säger heller inte att det måste vara något visuellt eller som har med scenmundering att göra, jag vill bara ge er lite impulser! Men visst hänger mycket på det visuella uttrycket! Se bara på KISS med sitt smink, AC/DC med sina skoluniformer och Michael Jackson med sin Moonwalk och vita handskar. Det är sånt man minns.

Det är som vanligt inte den enskilda lilla insatsen som räknas när vi pratar om att sticka ut, det är totalen, men glöm inte den lilla insatsen kan sätta en helt annan prägel på din image och faktiskt göra så att folk kommer ihåg dig. Berätta gärna för oss hur du gör för att sticka ut!

  • Share on Tumblr

Bloggsök

Bloggar 20 april, 2009

Förra veckan lanserade vi en söktjänst för att kunna söka bland mer än 1300 mp3-bloggar. Ett sätt för dig att kunna hitta mp3-bloggar som skriver om den typ av musik som du gör.

Vi har nu gett söktjänsten en egen plats här på sajten och du hittar den som ”Bloggsök” uppe bland sidflikarna.

Du kan också klicka här för att komma dit.

  • Share on Tumblr

Per skrev för ett tag sen om mediauppföljningen på gig och och det fick mig att tänka saker du kan göra förutom att spela på giget. Saker som göra att din publik minns dig. Saker som bygger relationer med de som var där och lyssnade på dig. Så jag plockade ihop lite idéer, som jag hittade på nätet, från saker jag gjort själv och från Pär och några till.
Så här kommer lite du kan göra förutom att spela skiten ur publiken:

Göm dig inte i logen

T.ex. spelar du sist så stanna kvar vid scenen efteråt. Prata med folk. Fråga vad de tyckte. Berätta vad du själv tyckte hur det gick. Eller häng i baren. Eller stå i dörren när folk kommer och går. Att vara närvarande är att öppna alla dörrar.
Prata med din publik. Fråga vad de gillar i din musik, varför de är där, hur fick de reda på det osv. Var intresserad helt enkelt, för det är ditt gig och du måste ju ta reda på vad som lockade din publik.
Göm dig bara inte i logen.

Låt publiken betala efteråt!

Det kanske låter radikalt, men varför inte? Det kommer få många att höja på ögonbrynen. Och det är ärligt. Om du litar på att det du gör är värdefullt och att din publik också förstår det, varför inte prova?
Men berätta också varför, både till publiken och till media.

Gör ett fotoreportage från scen

Ta med en kamera på scen. Inte för att ta bilder på varandra i bandet. Gör ett reportage på publiken iställetvoch berätta att det kommer att finnas på din webbsajt efter konserten (Och lägg ut det snabbt efteråt, helst samma kväll). Alla som stod längst fram kommer att gå in för att se om de är med.

Spela in konserten

Lägg ut dom bästa klippen som bonusmaterial på din sajt. Kvaliten är inte det viktigaste, det är istället att ge publiken som var där något att minnas med. En enkel audiorecorder eller videobandspelare vid mixerbordet räcker långt.
Och glöm inte att berätta för publiken att om dom går in på sajten imorgon så kan dom höra eller se det igen.

Gör ett webblotteri av biljettnumret

Lotta ut något på din webb veckan efter giget. Låt någon i publiken vinna skivor, en specialskriven låt om honom eller henne, en dag i studion med er eller varför inte sångarens svettiga linne från den kvällen.
Följ upp med att publicera vinnaren på webben också och vad ni gjorde med honom eller henne.

Sälj din skiva för vad folk är beredd att betala

Låt din publik värdera det du har gjort. Och vilken underbar motivation för dig att verkligen visa ditt riktiga värde.

Och vad du än gör, var tydlig

Berätta för publiken vad du tänkte göra, t.ex att dom kan hitta bilder på sig själva efteråt. Och var dom kan hitta dom.
Säg det tills du är säker på att det gått fram.

Några exempel som sagt, som inspiration. Sen är det bara fantasin som sätter gränserna. Det mesta är ännu inte gjort.

/Lasse

  • Share on Tumblr

Jag kom att tänka på min son på dryga 2 år, när han sitter och äter. Om han råkar tappa en korvbit på golvet så är det alltid den han sätter fokus på. Och det omedelbart. Då vill han krypa ner under bordet och plocka upp den igen. Då hjälper inga förmaningar minsann, för han har bestämt sig.

Därför infann sig liknelsen spontant – beteende kontra musik. Är det inte så att man gärna greppar efter det man tycks ha förlorat, i hopp om att kunna återvinna det en dag?

Men, kan det också vara så att det man fäster intresse vid och tycker man har förlorat, är lika intressant? Eller är det så att det som man för stunden inser att man förlorar är det som skapar intresse?

Jag vet att detta är rätt okonkreta frågor, men som ändå är värda att tänka på, för hur tänker dina lyssnare i varje given situation? Kan det vara så att du råkar vara ”korven” en dag och någon tappar dig och vill återfå dig, eller kan det vara så att du skickar ett starkt budskap i form av ”lyssna på mig”, som gör dig så intressant att du ska upp på tallriken igen? För att lyssnas på eller ätas, ska jag inte bedöma.

Vad du gör styr ändå dina lyssnares beteende, oavsett om de tänkt att slutkonsumera (ett starkt ord  i detta sammanhang) dig i detta nu eller fortsätta att tugga vidare för att se vad du har att erbjuda.

Jag förstår om många av er tycker detta låter flummigt men egentligen är det inte det, det handlar om att skapa uppmärksamhet, och medlen är egala. Endast reaktionen hos din publik spelar roll. Tänk vad du kan uppnå genom att tänka efter lite före och veta exakt när korven ska nå golvet! Snacka om att maximera effekten!

Sånt sätter sina spår hos lyssnarna/besökarna och är inte att förakta. Detta är dock inget nytt marknadsföringsknep, men väl värt att påminna om.

Lycka till med middagen!

  • Share on Tumblr

Här går jag och lägger mig tidigt, och när jag vaknar så har Pär fixat lite mirakel (inte långt ifrån i alla fall) och lagt till en söktjänst för mp3-bloggar till Blindmen-bloggen.

Så nu kan du söka direkt  i mer än 1300 mp3-bloggar från hela världen och hitta de som passar just för dig att tipsa om din musik. Eller söka söka på artister som är i samma genrer som du och se vad olika bloggar har skrivit om dessa. Eller söka på dig själv för att kanske hitta att någon har uppmärksammat dig igen.

Sökningen hitta du längst ner i högerspalten här på sidan.

Eller testa och sök här i inlägget:

  • Share on Tumblr

Jag har läst en del blogginlägg idag och även surfat runt på diverse artisters hemsidor. Tanken slog mig plötsligt… väldigt få motiverar sin drivkraft i att skapa musik och till vilka de vill nå och varför.

Det har jag knappt sett. Så därför började jag fundera lite kring drivkraften bakom att göra och att vilja visa upp sin musik och motivera varför.

Tänk dig en artist som rent uttalat skulle säga ”jag gör musik för att jag har ett budskap jag tycker är viktigt och jag tycker att…”. Ja, det finns såna artister såklart, och visst blir man lite mer benägen att lyssna på vad deras budskap är?

Sen finns ”anti-artister” som säger ”vi skiter i allt och din morsa kan dra åt helvete”. De lyssnar man också på. Varför?
Jo, jag tror att det är spänningen i att få lyssna till nån annans åsikt, vare sig den är välment, ärlig eller trolig. Man vill veta var de står. Kanske det är så enkelt.

Så slutsatsen av dagens lilla övning är att om fler artister vore lite mer öppna med vad de vill så skulle fler lyssna. Tror ni det stämmer?
Jag tycker det stämmer väldigt väl, se bara på den exponering Sex Pistols fick för att de vågade (tvingades) vara fula i mun.

Men, kärnfrågan kvarstår… ”Vem gör jag musik för, och varför?”. Det är upp till varje artist att besvara, men jag tror att publiken faktiskt vill veta det, och lyssnar till det också.
Ta som exempel Bruce Springsteen. An all working class boy. Klart att han spinner på det!

Jag pratar inte politik här, utan endast ett sätt att vässa argumenten gentemot publiken. För att bättre visa var du som artist står och för att hitta ett sätt att göra dig intressant.

Förvånansvärt många artister ”måste” vara mainstream för att de är rädda att falla utanför. Jag tror att ju fler som vågar ringa in sitt syfte och mål, desto större träffsäkerhet har deras musik och desto tydligare blir deras budskap till publiken.

Vad tror ni? Bryr vi oss om detta alls eller är det endast ett fåtal som verkligen tar ställning till det underliggande budskapet?

  • Share on Tumblr

We Love SpotifyAtt Spotify har revolutionerat musiklyssnandet för många är inte en nyhet precis. Möjligheterna att dela med sig av sina spellistor är ett enkelt och genialiskt sätt att tipsa varandra om ny musik. Många har säkert sett Spotify-länkar på Facebook, Twitter och andra sociala nätverk, och det finns också forum och bloggar som diskuterar och tipsar med hjälp av spellistor.

Frågan är då hur du som oberoende artist/bolag får upp din musik på Spotify så att din musik kan spridas till alla Spotify-entusiaster ute i världen?

Trevligt nog finns det ett antal alternativ som du kan använda dig av oavsett om du är en enskild artist eller om du har ett independent-bolag. Spotify samarbetar här med många distributörer, organisationer och musiktjänster som ser till att din musik kommer med, och det är i första hand till dessa du ska vända dig. Här är några du kan kolla upp:

Musichelp är ett svenskt företag som förutom digital distribution kan hjälpa dig med fysisk distribution, CD-produktion, promotion m.m.

Recordunion är en ny smidig tjänst för digital distribution, inte bara till Spotify, utan också till många andra nedladdningstjänster på nätet. (är nu inne i beta-testning, lanseras publikt troligtvis i maj. Har du frågor nu om att lägga upp din musik där kan du skriva till dem här.)

CDBaby är också också en tjänst för digital distribution till Spotify och de stora e-handlarna (iTunes m.fl.) och som även hanterar försäljning av CD-skivor till hela världen.

Merlin. Har du ett musikföretag och representerar en eller flera artister, kan jag rekommendera att ta en titt på Merlin.  ”Merlin is a non-profit organisation charged with representing independent music companies in enhancing the commercial exploitation of their copyrights on a global basis.” beskriver de sin organisation. Genom Merlin kan du specifikt få upp musiken på Spotify även om du redan använder dig av distributörer för andra nättjänster.

Om du inte har ett konto för att kunna lyssna på Spotify så kan du maila mig eller Lasse. Vi har ett antal s.k. invites till den fria versionen som vi delar ut.

Läs mer: Eternal sunhine of the Spotify mind, Recordunion, CDBaby

  • Share on Tumblr

Fredrik Muskos har ett mångårigt förflutet inom musikbranschen: som musiker, som producent, som skivbolags-entrepenör mm. Bland annat hittar du honom som en del av produktions-teamet Cut & Paste Productions, som medgrundare och medarbetare på Dead Frog Records och Musichelp.se. Kontakt: fredrik@deadfrogrecords.com

iPod FM radio remoteDe flesta tror att de själva bestämmer sin musiksmak och själva väljer vad de lyssnar på. Det är i själva verket långt ifrån sanningen… För i radiovärlden, där jag jobbat, finns nåt som heter ”format”. Ett format betyder att radiostationen är inriktat mot en viss målgrupp med en viss smak. Alltså spelar de företrädesvis låtar som appellerar till den målgruppen. Det är en självklarhet, för det handlar om att få lyssnarna att känna sig hemma och att stanna länge vid kanalen som lyssnare.

Alltså lyssnar man på sin favoritkanal och tycker det mesta är rätt bra, av just den anledningen att kanalen vet vilka lyssnarna är och
vad de gillar och försöker serva dem med rätt musik under så lång tid som möjligt. Det är då annonsörerna får ut det mesta av sin
reklaminvestering. ”Men, vänta!”, säger du… ”jag bestämmer ju själv vad jag gillar!”. Precis, det gör du, men folk som du och jag går rätt
lätt att kategorisera och dela in i olika typer av grupper, vad gäller allting i princip. Därför skapar mediakanalerna (radio, tv, osv) ett
format (en definierad målgrupp) som de håller sig till, och fastnar du för en kanal som spelar din favoritmusik till 80% så är du fast. Vore
det inte så skulle de inte kunna sälja sin reklam, som ju finansierar stationens sändningar.

På samma sätt gör ju alla professionella artister, de inriktar sig på sin målgrupp och ger dem det de vill ha i hopp om att få sälja sin senaste produkt.

Så till slut bestämmer självklart var och en vad vi lyssnar på, men det är bra att vara medveten om hur mediavärlden fungerar, för de kategoriserar för att överleva och behålla sina
lyssnare/tittare/läsare. Men… ytterst är det faktiskt skivbolagen som bestämmer vilka låtar som ska marknadsföras som singlar och därmed ges chansen till att bli spelade mest i radio/tv osv…. Det är inte ditt val som lyssnare – du konsumerar, skivbolaget regerar… Tänk på det och våga botanisera bland de spår som inte är singlar på

ett album, du kanske upptäcker nåt nytt. För en singel är i skivbolagens ögon en färskvara som ska sälja artisten på så kort tid som möjligt. Samtidigt tycker du som lyssnare att singeln är den bästa låt som finns, men våga sök vidare och vidga dina vyer – du kanske upptäcker en ny dimension. Din musikstil är inte så smal som radio- och tv-kanalerna vill ge sken av. Till sist är det dock du som bestämmer vad du gillar, men inte alltid vad du lyssnar på.

Läs mer: ”Average music for average people” eller…

  • Share on Tumblr

Jag måste erkänna att jag var lite skeptisk till en början till Spotify. En streamad musiktjänst för att bara lyssna i datorn, istället för att ladda ner. Hm… ska det vara något att ha?
Nu efter några veckor med Spotify i den bärbara har jag svårt att tänka mig ett liv utan.

Varför? Först för att det är väldigt bra utfört, sökningarna är blixtsnabba, streamningen fungerar som den ska och ljudkvaliteten är OK.
Och sen för det att katalogen med musik faktiskt är väldigt stor, det mesta jag har försökt hitta finns faktiskt (även om jag blev besviken att King Crimson saknades, det hade varit ett kärt återseende från vinylens dagar)

Gillar dessutom möjligheten att så enkelt spara spellistor och skicka dom till andra spotify användare, eller lägga dom som en länk i ett blogginlägg… Den moderna tidens mixband kanske, att dela med sig till vänner, bekanta och kanske fans.

Nu sitter jag och uppdaterar mig på alla dom artister och CD som jag inte köpt men borde under de senaste 10 åren (och nej jag har aldrig varit någon stor nedladdare ifall någon undrar).
Känner mig som ett bra exempel på en av skivbranschens förlorade kunder, inte för att jag inte var villig att betala utan för att priset var för högt och för det inte riktigt passade mitt sätt att lyssna på.

Vad vill jag ha sagt med allt detta? Vet inte riktigt, mer än att jag har roligt, och att det är uppmuntrande med en musiktjänst som verkligen fungerar (i alla fall för  mig) och som pekar framåt.

Och det här rullar på min spelare just nu. (om du redan har Spotify)

  • Share on Tumblr

Tapping a PencilSå de inbjudna journalisterna dök inte upp på gigget som du hoppades på. Trist, då blir det ingen mediauppföljning av ett fantastiskt gig.

Fel!

Bland din publik har du med största sannolikhet bloggare, Twitter-entusiaster, forummedlemmar, Facebook-medlemmar och andra.

Journalister har inte längre, som vi alla vet, ensamrätt på att publicera och sprida sina alster till en läsekrets.

Ett entusiastiskt blogg-inlägg till en dedikerad läsekrets, där många av besökarna har en personlig relation till skribenten, och där denne också länkar till din sida, kan vara mer värt än en liten recension i de flesta dagstidningar. Även om bloggen bara har hundra besökare i veckan.

Så frågorna du behöver ställa dig är:

Vad kan du göra för att människor ska vilja skriva om dig?
På hemsidan? På gigget?
Hur kan du hjälpa dem att skriva om dig?
Vilka fler kan du bjuda in till gigget?

  • Share on Tumblr

Jag har tidigare skrivit om bloggande och hur det kan hjälpa dig att få en dialog med dina lyssnare, få dem att komma tillbaka till sida och hur det kan få dig att synas mer på nätet och vara en del av det gigantiska sociala nätverk som Internet faktiskt är idag.

Och visst är det viktigt att länka till andra i blogginläggen, bjuda på sig själv och därigenom gå från att vara en isolerad ö till att vara en del av nätverket. Men glöm inte bort att det finns ett annat direkt sätt att synas och bjuda på sig själv:

Att kommentera vad andra har skrivit.

Att kommentera någon annans bloggpost uppskattas inte bara av bloggaren själv utan också av de som läser kommentarerna till ett blogginlägg. Du kan visa din uppskattning för ett bra inlägg, hålla med eller inte hålla med, påpeka något annat och tillföra mer värden ”hemma” hos någon annan. Och det gör dig intressant. Det behövs ingen self-promotion typ ”check-this-out” (tvärtom, det betraktas oftast som spam om det inte passar in i sammanhanget), var bara dig själv.

För det är det det handlar om: dialog och realationer.

Din webbadress syns för andra, eftersom nästan alla bloggkommentarer erbjuder möjligheten att mata in denna, och ditt namn länkas till din sida.

Några besökare kommer att kolla in din sida, och några av dem kommer att gilla det de hör och läser och komma tillbaka. Bloggaren kanske upptäcker dig och till och med skriver om dig. Och du blir mer synlig och närvarande.
Ska heller inte glömma bort att nämna att det är ett sätt att lära känna nya människor, vilket jag har upplevt ett flertal gånger.

Så, om du inte läser bloggar idag, så är det ett hett tips att börja med det. Det finns hur många intressanta och trevliga bloggar som helst; om musik, om dina intressen, personliga bloggar, you name it.

Och, glöm inte att kommentera diskussionerna i din egen blogg, eller blogginlägg som handlar om dig och din musik.

  • Share on Tumblr

Kommer du ihåg inlägget om Josh Freese? Den före detta trummisen i bl.a. Devo och NIN, som släppte sitt senaste album i form av ett antal limited-edition-paket.

Från 7 dollar för nedladdning av albumet upp till ett 75 000-dollar-paket där han skulle spela in en 5-låtars EP om ditt liv, vara med i ditt band en månad och mycket annat. Hur gick det? Var det bara ett skämt, eller köpte folk hans erbjudanden?

Wired följde upp det hela och pratade med Josh Freese, och det visade sig att han faktiskt hade sålt sina paket med stor framgång. Ett av de populäraste paketen var 50-dollars-paketet där man, förutom nedladdning, CD/DVD och en T-shirt, också blir uppringd av Josh och får snacka en stund med honom.  En hel del Skype-pratande har det blivit för honom.

Även de dyrare paketen har han nästan sålt slut på, vilka bland annat har omfattat luncher, rundvisningar, låtar och videos om köparen. Det dyraste paketet som hade sålts var 20 000-dollar-paketet, där han nu bl.a. försöker klämma in en minigolfrunda med några andra rockpolare, en trumlektion eller en fot/ryggmassage i det späckade tidsschemat.

Läs artikeln på Wired.

  • Share on Tumblr
blank