love on a t-shirtOm man vill kunna erbjuda sina fans att kunna köpa t-shirts, muggar, knappar och annat med egna motiv, finns det idag flera bra alternativ att använda sig av. Nättjänsterna jag tänkte berätta om här kräver ingen investering utan varorna produceras vid varje köp och skickas till köparna, sk on-demand-tjänster.

Du kan alltså utan kostnad skapa din egen butik och erbjuda flera olika typer av produkter. I princip fungerar de flesta tjänster på samma sätt:

Man registrerar sig på sajten, laddar upp en bild-fil och väljer sedan vilka varor som ska erbjudas. Priset som varan skall säljas för bestäms av användaren. Det finns ett fast grundpris som nättjänsten tar ut och mellanskillnaden är alltså vinsten som användaren får för varje försäljning.
En butik med en unik webbadress skapas, vilken man kan länka till från tex sin hemsida. När en köpare sedan handlar en t-shirt eller något annat, så produceras varan och skickas till användarens adress, av tjänsten.

Det finns variationer mellan tjänster om och hur mycket man kan variera trycket. Vilka varor som kan erbjudas varierar också samt till vilka länder som leveranserna kan ske.

Några sajter att kolla in:

Trycktorget (levererar inom Sverige)
Polyshop (levererar i hela världen)
Spreadshirt (levererar inom Europa)
Zazzle (levererar i hela världen)

Själv har jag bara testat Trycktorget här, och det fungerade bra. Det kan dock vara värt att jämföra dessa tjänster och se vilken som passar dig bäst. Priser, typer av varor, möjligheter att ändra i produkten, betalningssätt för köparna, utbetalning till dig som säljare, leveransvillkor och hur själva butiken ser ut och kan integreras på dina sidor är några saker som är bra att titta på.

Om du har erfarenhet av detta eller känner till någon annan tjänst, skriv gärna en kommentar.

 • Share on Tumblr


7 Comments

 1. #
  Conny
  mars 2nd, 2009 at 01:02

  Jag har provat Spreadshirt och det hela funkade bra. Eller, nja nästan… Det blev lite dyrt, storleken på tröjan var inte riktigt bra och trycket hamnade för högt upp (mot vad jag hade tänkt mig). Så jag kan recokemdera att själv göra ett test och sedan justera det hela innan ni erbjuder tex tröjor till fans så att ni slipper klagomål.
  /Conny

 2. #
  Pär Berglund
  mars 2nd, 2009 at 01:33

  Ja, bra tips Conny. Tack.
  Ska kanske lägga till att på Spreadshirt så kan man designa trycket själv, position och så vidare, medan man på Trycktorget, som jag testade, inte kan ändra varken storlek eller position på trycket.

 3. #
  Conny
  mars 2nd, 2009 at 08:18

  Ja, precis. Sen när man väl har lyckats få fram en produkt man är nöjd med så sparar man inställningarna på deras sajt och fansen väljer bara storlek, antal osv. Lite ”print-on-demand” så att säga. Om du själv har gjort en provbeställning kan du ju låta någon posera med tröjan och ta en bild för din hemsida. Ser mer levande och proffsigt ut jämfört med ett 2-dimesionellt montage på spreadshirts hemsida. :-)
  /Conny

 4. #
  Audiolife.com - on demand | Blindmen
  juni 3rd, 2009 at 15:45

  [...] ett tag sedan skrev jag om sajter där du kan sälja merchendise on-demand, dvs att t-shirts, muggar och annat produceras först vid [...]

 5. #
  Att skaffa egen butik – uppdatering | Blindmen
  oktober 19th, 2009 at 11:49

  [...] maj skrev vi om sajter som kunde hjälpa dig att sälja andra produkter än musik, t.ex T-shirt och affischer. Gemensamt [...]

 6. #
  Alex
  juni 15th, 2010 at 16:34

  Men om man även vill sälja officiella t-shirts. Vart vändar man sig då? Vilka europeiska grossister? Jag tänker på alla coola filmmotiv bl.a. (Star Wars, Ghostbusters, Back to the future o.s.v.)

 7. #
  Pär Berglund
  juni 16th, 2010 at 01:14

  Det vet jag inte Alex, det ligger lite utanför vad jag är påläst på. Du få Googla på det.

blank