http://hypem.com

Mp3-bloggar har kommit att bli ett mycket starkt sätt att nå ut med sin musik och hitta nya lyssnare världen över. Eftersom jag skriver i och administrerar en mp3-blogg, Meadowmusic.se, så tänkte jag att det kunde passa bra att berätta om vad det är och vad man ska tänka på för att nå fram till dessa.

Vad är en mp3-blogg?

En mp3-blogg är helt enkelt en blogg om musik, som dessutom inkluderar länkar till mp3-filer som artisterna vill sprida. Ofta kan man också lyssna på musiken direkt på sidan och då avgöra om det är värt att ladda hem låten.

Varför ska jag bry mig om mp3-bloggarna?

Det finns några undantag, men nästan alla bloggare skriver om och presenterar det de verkligen gillar och blir du omskriven, blir det en rekommendation som sticker ut i det stora musikflödet.
De som besöker mp3-bloggar är oftast människor som har den där lilla extra vurmen för ny musik, och är ofta själva sk ”taste-makers”, dvs människor som påverkar andra människor att lyssna på ny musik. Genom egna bloggar, genom att dela länkar eller genom att spela och berätta om musik för andra. Det blir ofta ringar på vattnet av detta, genom att det är så enkelt att sprida länkar.
Genom att släppa en eller flera låtar fria på detta sätt, så möjliggör du också att lyssnarna verkligen kan lära sig att älska din musik, genom att den spelas i deras mp3-spelare, stereos, datorer och andra ställen.
Många mp3-bloggare är anslutna till s.k. aggregatorer, dvs samlingssidor för mp3-bloggar, som har många besökare och ger en stor extra exponering.

Hur hittar jag mp3-bloggarna?

I första hand via de stora aggregatorerna:

Hype Machine är den största med över en miljon unika besök per vecka. Mp3-bloggar måste kvalificera sig dit, så de har ett ganska stort urval av de bästa och populäraste bloggarna. Du hittar en lista över bloggarna där.
På Hype Machine kan besökarna lyssna direkt på låtarna, och om de gillar låtarna kan de både rösta och snabbt gå till bloggen ifråga för att ladda hem. ALLA blogginlägg hamnar ett tag på Hype Machines förstasida som visar de senaste blogginläggen.

Elbows är den näst största aggregatorn. Lägre ingångskrav och har därför också fler mp3-bloggar anslutna, ca 3500 st. Alla inlägg exponeras på förstasidan, men man kan inte lyssna direkt på musiken och det finns heller ingen lista på deltagande bloggar.

Monkeyfilter, en wiki, hittar du också listor på mp3-bloggar, sorterade efter genrer. Värt att notera är att den största kategorin är ”eclectic”, vilket betyder att det skrivs om flertalet genres. Du hittar också en lista över fler aggregatorer där.

Vilka mp3-bloggar ska jag kontakta?

Ja, först och främst ska du skriva till dem som skriver om den typ av musik som du står för. Det är självklart meningslöst att skriva till en blogg som handlar tex om 70-talssoul om du håller på med rock.

Ett sätt att hitta rätt bloggar är att utnyttja sökfunktionerna på Hype Machine och Elbows och söka efter kända artister som du anser dig stå hyfsat nära. Du får då upp inlägg från de bloggar som har skrivit om dessa.

Sen kan du titta i blogglistor, och givetvis besöka bloggarna. På många bloggar beskrivs det vad de gillar för musik och det framgår också av inläggen på bloggarna.
Glöm inte heller att bloggarna själva har länklistor i sina bloggrolls till andra mp3-bloggar som de gillar. Hittar du en som verkar rätt för dig, kommer du genom dessa sannolikt att hitta flera.

Hur ska jag kontakta en mp3-blogg?

Läs noga igenom den kontaktinformation som finns och utgå i första hand från den. Sen finns det en del saker du bör tänka på:

Skriv ett unikt, personligt meddelande, inte för långt, till just den bloggen du ska kontakta. Skicka inga pressreleaser eller promobrev, såvida inte bloggaren har sagt att han vill finnas med på dina promo-utskick. Var dig själv och visa att du bryr dig och du kommer att få betydligt högre genomslag.
Om du har ett promobrev med intressant information, infoga det som en länk i ditt meddelande. Obs, helst till en webbsida och ingen dokument-fil.

Annat viktigt att tänka på:

Gör det enkelt för bloggaren att skriva om dig eller ditt band. Detta betyder att du bör tänka på följande:

 • Bandbredd kostar och att förse sina besökare med nedladdning av tusentals låtar betyder mycket bandbredd om du har en populär blogg. Vissa bloggare skriver därför bara om band som har lagt upp sin musik på egna servrar, som bloggaren kan länka till, vissa gör både och, och de finns också de som alltid lägger upp på egna servrar.
  Jag rekommenderar dig därför att lägga upp dina låtar på ditt eget webbhotell, eller någon annan filtjänst så att bloggaren kan välja.
 • Självklart är att det finns en länk till där låtarna finns att lyssna på, utan att behöva ladda hem.
 • Om du har ett nytt album i samband med att du vill sprida ett par låtar från detta, se till att hela albumet finns lyssningsbart för bloggaren. Antingen genom att lägga upp det på musiksajter för streamande musik (finns många av dem), eller din hemsida, eller genom att skicka med en länk där albumet kan laddas hem av bloggaren.
 • Se till att dina mp3-filer är taggade, annars så kommer ingen info fram om dig på tex Hype Machine. Lasse skrev om taggar i ett inlägg.
 • Se till att det finns intressant information om dig och din musik på dina sidor du länkar till (hemsida, Myspace-sida etc). Alla har en historia att berätta, det är historier som fångar läsare och en bra historia vill man sprida till andra. Glöm inte annan info också som vad som är aktuellt, spelningar, var man kan köpa musiken osv. Och, beskriv din musik.
 • Glöm inte fullständig kontaktinformation. Det ser dessutom proffsigt och förtroendeingivande ut.
 • Har du mer musik som man kan ladda hem från din hemsida, från äldre album eller alternativa versioner, så berätta om det. Det innebär ett mervärde för bloggbesökarna och lockar till fler besök till din sida.
 • Bifoga gärna länkar till några andra bloggar som har skrivit om dig.
 • Har du en Youtube-video? Glöm inte att bifoga länk.
 • Visa intresse om du får mail genom att svara snabbt.
 • Tacka för ett skrivet inlägg på ett personligt och positivt sätt.
 • Kommentera gärna inlägget. Kanske har du någon ytterligare info, kuriosa eller eller bara en trevlig kommentar. Kanske har andra kommentatorer frågor till dig? Bloggare älskar kommentarer i sina bloggar.
 • OBS! Viktigt! Länka alltid tillbaka till inlägget om dig, på din hemsida, Myspace-sida och det du kan tänka på. Dela länken på Facebook, Digg och andra ställen du är medlem i. Du hjälper bloggen att synas mer och du hjälper inlägget om dig att komma högre upp i Google-sökningar.

Jag sjunger på svenska, vad ska jag göra då?

Ja, det finns inte så många svenska mp3-bloggar av någon anledning. Jag kommer dock i ett senare inlägg lista ett gäng svenska musikbloggar som kan vara intressanta att kontakta. Några utländska bloggar som skriver bara eller mycket om svensk musik är It’s a Trap, Swedesplease och Absolute Noise

Till slut

Vissa bloggar får enorma mängder tips från artister från hela världen. Tappa därför inte sugen om du inte får något svar, det finns många att skriva till och smaken är olika.

Tänk på att nätet idag handlar om dialog, att ge av sig själv och relationer. Om du vill höras mer i detta enorma nätverk, så har du stora möjligheter att delta i detta genom din egen blogg. Du kan skriva om musikbloggar du gillar, om musik du gillar, om andra artister. Du kan länka till inlägg och webbsajter, skapa mervärden för dina egna besökare och ge lite till andra. Det kommer definitivt att märkas och uppskattas. Jag skrev lite om detta häromdagen.

Läs också gärna Andrew Dubbers inlägg om mp3-bloggar.

Har du egna erfarenheter eller tips om mp3-bloggar, så skriv gärna någon rad i en kommentar här.

 • Share on Tumblr


9 Comments

 1. #
  Svenska musikbloggar | Blindmen
  mars 2nd, 2009 at 15:59

  [...] Häromdagen skrev jag om mp3-bloggar, var man hittar dem och hur man kontaktar dem. Den överväldigande majoriteten av dessa är dock bloggar från andra länder, och eftersom ni är svenska artister och musikbolag, så skulle det vara bra med en lista över svenska bloggar. [...]

 2. #
  Blindmens söktjänst för mp3-bloggar | Blindmen
  april 16th, 2009 at 11:30

  [...] nu kan du söka direkt  i mer än 1300 mp3-bloggar från hela världen och hitta de som passar just för dig att tipsa om din musik. Eller söka söka [...]

 3. #
  Leonard
  september 1st, 2009 at 16:17

  Jag gillar verkligen din sida! Jag hade ingen aning om att det fanns något kallat mp3-bloggar, men nu vet jag! Så vill tacka dig som har lagt ner tid och möda på en sådan detaljerad och välskriven artikel. :) Du är välkommen att lyssna på vår hemsida ifall där finns nånting av intresse. Ännu en gång tack! Satt och sökte på sätt att sprida sin musik och detta dök up!

  /Mvh Leonard – vocalist i Cats Have Dreams.

 4. #
  Pär Berglund
  september 14th, 2009 at 09:43

  Tack ska du ha Leonard! Roligt.
  Ska lyssna på er musik.

 5. #
  Så når du fram till musikbloggar | Blindmen
  november 17th, 2009 at 14:33

  [...] för att kunna exponera sin musik för nya lyssnare. Jag har tidigare skrivit om specialfallet med mp3-bloggar, dvs bloggar där man också låter besökarna ladda hem en eller ett par låtar från artisten man [...]

 6. #
  Sprid din musik via MP3-bloggar | Musik*Promotion*Online
  december 20th, 2010 at 00:22

  [...] direkt på sidan och då avgöra om det är värt att ladda hem låten.”Läs hela inlägget: Sprid din musik via bloggar /**/ Share Google Buzz Twitter Kommentarer Bokmärk Pusha:No related posts.< NO TAGS > [...]

 7. #
  >Sprid din musik via mp3-bloggar (lysande sätt att promota sitt band)
  februari 17th, 2011 at 13:31

  [...] Läs hela inlägget: Sprid din musik via bloggar [...]

 8. #
  John Berneli
  april 3rd, 2015 at 22:57

  Bra artikel och en kanonsida! Fått många bra tips av att botanisera bland alla artiklar som är fullproppade med intressant information.

  /John

 9. #
  Pär Berglund
  april 7th, 2015 at 11:56

  Tack John, roligt att du uppskattar det. Dags att uppdatera lite artiklar här känner jag, bland annat denna, även om mycket av det gäller fortfarande.

blank