Klar att skicka promo för den nya låten? Mp3 filen är upplagd på någon server och länkarna är inklistrade i mailet. Världen ska inte behöva vänta längre.
En liten fråga bara? Du har väl inte glömt taggarna i mp3 filen?
Klart att du inte har (och du kan sluta läsa här). Annars häng kvar lite till för det är inte helt oviktigt.

Mp3 taggar är den där extra informationen som man kan lägga till i en mp3 fil. Som kommer upp på skärmen i spelaren, eller i utforskaren på datorn. Vem som är artisten, vad låtern heter, vilken album den kommer från osv. Finns inte den informationen med i filen visas oftast bara filnamnet.
Vilket skulle vara ganska tråkigt om någon tycker om din låt, vill veta vem som spelar, tittar på sin skärm och i bästa fall ser ett halvt begripligt filnamn.

Så se till att du har fått med bra taggar i din låt. Artist, låtnamn, album (om det är relevant) och genre tycker jag är grundläggande.
Sen finns det massor med fler möjligheter. Du kan lägga till låtskrivare, texter, webblänkar, tempo, ISRC koder för radiospelningar, ja till med grafik (t.ex skivomslag) som kan visas i vissa spelare.

Vad du behöver är ett program som kan lägga till koder när du skapar filen och/eller redigera dom i efterhand. Jag har för liten erfarenhet av olika program för att på riktigt rekommendera något, men jag använder själv Cubase och iTunes när jag skapar taggar. Men det finns många andra, bland annat speciella editors som är skrivna enbart för uppgiften.

Inte krångligt och viktigt.

/Lasse

PS. Egentligen heter det inte mp3 taggar, utan är en informell standard som kallas ID3v2. För en riktigt nördig genomgång av formatet (du är härmed varnad) kan du läsa mera här. DS

 • Share on Tumblr


5 Comments

 1. #
  Sprid din musik via mp3-bloggar | Blindmen
  februari 20th, 2009 at 16:54

  [...] till att dina mp3-filer är taggade, annars så kommer ingen info fram om dig på tex Hype Machine. Lasse skrev om taggar i ett [...]

 2. #
  Jamin Pirnia
  februari 20th, 2009 at 22:01

  Här finns det ett sätt att ordna dessa ”taggar” på om man har musik programmet winmap installerad

  http://transparentblanche.com/meadowmusic.htm

 3. #
  Jamin Pirnia
  februari 20th, 2009 at 22:01
 4. #
  Jamin Pirnia
  februari 20th, 2009 at 22:03

  Här finns det ett sätt att ordna dessa ”taggar” på om man har musik programmet winmap installerad

  http://transparentblanche.com/meadowmusic.htm

  (försöker skicka min comment men kommer den fram?)

 5. #
  ISRC - en introduktion | Blindmen
  mars 10th, 2009 at 07:09

  [...] med en unik kod för varje inspelning på en CD eller inkluderar koden som en tag i en mp3 fil (se mitt tidigare inlägg om du undrar vad en mp3-tag är). Koden är unik för inspelningen (inte för kompositionen) och [...]

blank