Are you ready???I allt snack om ljud och videoströmmar för att skapa intressant material för en artist, så får vi inte glömma bort ett annat, enkelt sätt att skapa intressantare hemsidor och fan-sidor: bilder.

Ja, det flesta lägger såklart upp bildgallerier på Myspace, Facebook och hemsidan med profilbilder, live-bilder och ofta en del annat material. Det är ju knappast okänt för någon, men det är intressant att fundera på hur man kan använda bilder på olika sätt för att få in det som en del i sättet att arbeta, och också fundera på hur man ska hantera bilderna.

Bilder på sociala nätverk är oftast en hit, de är lätta att kommentera och lätta att sprida. I texter så kan bilder göra tex blogginläggen intressantare. Bilder är ett bra sätt att göra fansen mer engagerade, helt enkelt genom att de får vara med i bilderna, man kan publicera fan-bilder mm. Kanske kan man illustrera bandbion med bilder, som en berättelse, eller ha en fotoström på sin hemsida, där det hela tiden fylls på med nya bilder. Ja, användningssätten är otaliga.

Det jag tänkte tipsa om här är hur man kan hantera bilderna på ett bra sätt, utan att behöva sitta och ladda upp bilder till varenda sajt, vilket är tidsödande. Kan man också direkt från mobilen få upp bilderna så är det också en stor bonus.

flickrEn bra utgångspunkt för detta är Flickr. Flickr är (efter Facebook) den största bildsajten på nätet. Det handlar inte bara om att tanka upp bilder; det är också ett socialt nätverk av användare, där man kan kommentera och diskutera bilder, lägga upp profiler, sprida länkar mm. Du kan organisera bilderna i olika set och lägga till beskrivningar och annat.

För att knyta ihop bilderna du har lagt upp på Flickr med dina andra sajter så finns det otaliga verktyg för detta. På din hemsida kan du naturligtvis länka in bilder i en sida på ett vanligt sätt, men du kan också stoppa in din ström av bilder som ett sk RSS-flöde, och om du har en WordPress-sida finns det plugins som knyter ihop din Flickr-sida med din fotosida. För Facebook finns det applikationer som visar Flickr-foton i din profil. Med andra ord så slipper du mycket av uppladdandet medan du kan välja ut de bilder du vill ha för andra sajter för just det ändamålet.

Ett bra komplement till Flickr, som jag använder, är Shozu. Det är en tjänst som låter mig ladda upp bilder direkt från mobilen, och via den tjänsten kan jag välja att skicka vidare bilderna till Flickr, Facebook, Twitter och många andra ställen. Du kan alltså redan vid fototillfället få iväg bilderna till rätt ställen, men bara ladda upp en gång. Shozus program finns för många telefoner, men det går också bra att använda MMS. Har du en iPhone är det en riktig hit.

En annan intressamt tjänst för att få upp bilder på sajter från mobilen är Moyume, vilka också har en plugin som strömmar in bilder till din hemsida per automatik.

En utmärkt serie inlägg om hur du använder Flickr hittar du på Mjukvara.se, som bekriver hur du kommer igång, berättar om Flickr som mötesplats, om foton och upphovsrätt, om Flickr och bloggande och om hur en del kända namn använder Flickr.

Ska lägga till också att man på ett fritt konto på Flickr får lägga upp 100 Mb bilder i månaden. Vill man fritt utrymme kostar det ca 15 kr/månad.

Som sagt, det finns otaliga sätt att använda bilder på och hur många tjänster som helst för att hantera dem. Du får hemskt gärna tipsa oss om fler sätt att använda bilder på och om bra tjänster, i kommentarerna.

  • Share on Tumblr


3 Comments

  1. #
    Christian
    april 29th, 2009 at 20:56

    Ett bra exempel på hur man använder Flickr är faktikst Carolina Gynning. Man kan kan tycka mycket om henne men börja prenumera på hennes Flickrflöde och studera hur hon gör.

  2. #
    M
    augusti 13th, 2009 at 21:07

    Hur mycket kostar ”ShoZu”?

  3. #
    Pär Berglund
    augusti 13th, 2009 at 21:49

    Ja, när jag installerade det på min IPhone var det fritt, men jag ser nu att de tar 38kr för IPhone-programmet nu. Och detsamma gäller nog för mobila program till andra märken. Skicka in med MMS eller e-mail är verkar vara fritt, liksom själva bildlagringen och webbtjänsten.

blank