Podradio ? Någon gång funderat på hur du ska få din musik spelad där?
(Undrar du vad podradio är? Det är som radio fast nedladdat i din mp3-spelare eller dator, oftast som en prenumeration. Wiki har en lite tråkig men informativ artikel om du vill läsa mer.)

För dom som vill få sin musik spelad och inte provat podradio (Podcast på engelska) tycker jag borde göra ett försök. Vi (d.v.s. Strangers In Wonderland) har åtminstone lyckats mycket bra. Spelade på mer än 75 stationer med mer än 230 spelade låtar under det senaste året. Och med på podradiolistorna över mest spelade låtar massor med gånger. Det har gett oss massor med självförtroende.

Och det är enklare än man kan tro. Här är några enkla steg baserade på mina erfarenheter:

1. Lägg upp musiken på Podsafe Music Network.
Dom flesta podcastare använder sig av Podsafe Music Network (PMN hädanefter) på ett eller annat sätt för att hitta ny musik till sina program.
Podcastare är generellt också väldigt måna om att vara legala (speciellt de från USA), dvs inte spela musik illegalt i sina shower. PMN löser detta för dem. När du lägger upp din musik där ger du podcastare rättighet att fritt, ochutan ersättning) spela den i podradioprogram. Licensen på PMN liknar väldigt mycket Creative Commons licensen men är begränsad till musik uppladdad till Podsafe Music network och till användning i podradio.
Laddar upp sina låtar gör du genom att först skapa ett artistkonto och sedan lägga till dina låtar till det. Se också till att lägga till några bilder på dig själv eller bandet samt att fylla i en bra beskrivning av dig själv och din musik. Det sista är viktigare än man kan tro. Många podcastare vill gärna introducera och berätta om musiken dom spelar och behöver därför information som dom kan återge i sina program.
Har du många låtar att lägga upp så säger min erfarenhet att det är bättre att lägga upp en om dagen istället för alla på en gång. På så sätt har du bättre möjlighet att bli hittad av producenter som går in nån gång i veckan och söker efter ny musik. Dom letar oftast på listan efter senast upplagda låtar och då gäller det att ligga högt upp på den.
Med lite tur räcker detta för att få några spelningar (så var det för oss, och det gav blodad tand).
2. Skicka mail till podradioprogrammen.
När steg är klart kan du skicka mail till podradioprogrammen. Det är förvånansvärt hur många som uppskattar att bli kontaktade med ny musik. Det beror troligtvis på att podcastare upplever att dom är beroende av dig för att få bra innehåll till sitt program (till skillnad från musikbloggar som bestämt anser att det är du som ska vara beroende av dom).
Podradioprgram kan delas in i tre kategorier:
- prat-podradio.
- prat-podradio med musik.
- musik-podradio.
Den första är det uppenbarligen ingen mening att skicka till. När det gäller sista kategorin så är de oftast specialiserade på en viss genre eller land eller något annat. Men erfarenhet är att undvika att skicka till dom som uppenbart inte stämmer med det som du är själv. Spelar programmet bara lokal musik från Toronto så kommer dom aldrig att spela dig.
Mittenkategorin ska man däremot inte dra sig för att skicka till. Dom är oftast inte intresserade av musiken i sig, det är bara en del av showen, och dom vill helst lägga ner så lite tid som möjligt på att hitta bra musik. Ett trevligt mail från dig gör ibland livet enklare för dom.
Min erfarenhet säger också att mailet ska vara kort men innehållsrikt. Det bör innehålla en länk till låten tidigit i texten så att det är enkelt att lyssna men också en länkt till PMN så de som vill kan hämta låten den vägen. Det bär också innehålla en kort biografi och gärna några citat om dig från andra shower eller bloggar eller så om du har.
Och vad du än gör, skicka inga mp3 filer som bilaga. Det är det bästa sättet att inte bli läst (Förutom till The Soupy Gato Show som inte spelar dig om du inte skickar mp3 filer)
3. Uppföljning.
Blir du spelad så maila alltid och tacka för deras stöd (eller kommentera på websajten). Dom valde ju faktiskt din musik att presentera för sina lyssnare. Få dom att känna sig lite speciella och uppskattade för det valet.
Och nästa gång du släpper en låt har du redan en relation med den podastaren att falla tillbaka på. Och var lyhörd för om det är något extra som dom vill ha. En inspelad introduktion till nästa låt eller kanske en Station ID (En station ID är en sån där ”I’m Lasse Thomasson in the band Strangers In Wonderland and you are listening to the best show on earth, the XXXXX show” ni vet)
Den generella synen bland podcastare är att musiker och podcastare hjälper varandra (och jag håller med). Dom ger oss exponering och vi ger dom innehåll. Att båda vinner på det hela.
Jag har upplevt det lätt att bygga relationer med podcastare. Det tar lite tid men ger mycket tillbaka.

Det var väl det. Och är det någon som får för sig att prova så återkom om du har frågor.

Och till sist. Den eviga frågan. Hur många lyssnar?
Det korta svaret är: Vet inte?
Det långa: Allt från gissningsvis 5 till 10000 beronde på vilket program som spelar dig. Svårt att veta, de flesta stationer vill helst inte berätta.
Men är det bara 5 så är det 5 fler än tidigare.

Lycka till!

/Lasse

 • Share on Tumblr


12 Comments

 1. #
  Några podcastlänkar | Blindmen
  februari 13th, 2009 at 07:05

  [...] kommer en liten uppföljning på mitt “Podradio for Dummies” inlägg tidigare i veckan. Några länkar till podradio-stationer som spear bra och ny [...]

 2. #
  Angelica
  februari 13th, 2009 at 07:35

  Tack Lasse för en bra artikel! Jag gick in och registrerade mig på PMN direkt!

  Kram Angelica

 3. #
  Lasse Thomasson
  februari 13th, 2009 at 15:27

  Kul, och tack Angelica.
  Berätta gärna nån gång hur det har gått, vore kul att höra.

  Och trevlig helg

  /Lasse

 4. #
  Jamin Pirnia
  februari 14th, 2009 at 20:29

  Du skriver fruktansvärt bra Lasse, ligger mycket god pedagogik i dina ord. jag ska följa tipset och skapa mig podcastvänner. kommer ihåg den tiden som demoradio fanns (nuvarande Voolife) där man blev recenserad från andra användare och även fick möjlighet till att spelas på deras podcast radio. Balla tider det, förmodligen har sidan lagts ner, den också

  /Jamin

 5. #
  Conny
  februari 15th, 2009 at 20:16

  Jäkligt bra artikel. Tyvärr sjunger ju jag på svenska och jag gissar att de flesta podradio-stationerna är engelsk-talande…. men ändå. Apbra tips hur som haver. Är det förresten någon som känner till några svenska pod-radio-stationer (nja, förutom de på SR då´rå). :-)
  /C

 6. #
  Lasse Thomasson
  februari 16th, 2009 at 10:28

  Tackar.

  Här kommer länkar till några svenska podradio stationer(dock inte alltid på svenska)

  http://www.polarbearpodcast.com/ – Polarbear Podcast
  http://www.podcasthelsingborg.se/ – Podcast Helsingborg
  http://olivertwistor.libsyn.com/ – Johans Podshow

  Sen finns det en svensk sammanslutning – Swecasters som du hittar på http://www.swecasters.com/
  Dom har en del länkar till svenska podcast.

  /Lasse

 7. #
  Svenska podradiostationer | Blindmen
  februari 16th, 2009 at 10:44

  [...] en uppföljning på mitt Podradio för dummies inlägg i förra veckan eftersom frågan om svenska podradiostationer kom [...]

 8. #
  I den bästa av världar? | Blindmen
  april 6th, 2009 at 13:37

  [...] och bara väntar på att höra oss. På Myspace, på Bandcamp, på din egen sajt eller blogg, på podradion… Som älskar när vi bjuder på oss själva… Och framför allt en hel värld som vill [...]

 9. #
  Blindmen summerar musiktjänster och sajter | Blindmen
  april 28th, 2009 at 12:19

  [...] Podsafe Music Network – Portal för podsäker musik. Läs inlägget här. [...]

 10. #
  Maini Sorri
  maj 4th, 2009 at 13:42

  Hej!

  Den här artikeln är så bra, den går att läsa om och om igen. Jag måste helt enkelt registrera mig PMN.
  /Maini

 11. #
  Lasse Thomasson
  maj 4th, 2009 at 17:29

  Tackar Maini, och ja, det ska du såklart göra :-)

  /Lasse

 12. #
  Podradio revisited | Blindmen
  april 12th, 2012 at 12:45

  [...] av de populäraste inläggen i början här på bloggen var Lasses inlägg om hur man blir spelad på podradio. Och även om dessa podradiostationer knappast är så talrika [...]

blank