Over lightDet pratas ofta om en musikbransch i kris, om att vi befinner oss i en sorts omvälvning i väntan på något annat som ska komma sen. I första hand menar man i ekonomiska termer, att det inte går att tjäna pengar på musik, men även andra aspekter kommer fram som att det inte görs någon bra musik längre, att det är ”genomkommersialiserat”, att kvalitén sjunker på grund av att vem som helst kan skapa musik, att tekniken tar överhanden och så vidare och så vidare.

Allt detta stämmer naturligtvis om man har fått nackspärr och fastnat och bara tittar i en riktning hela tiden. Ser man sig runt så ser man något helt annat: Att det aldrig har skapats så mycket bra musik som nu, att aldrig har så många människor i alla åldrar lyssnat på musik, att musikbranschen som helhet aldrig tidigare har omsatt så mycket pengar, att möjligheterna att nå ut med sin musik aldrig har varit så stora.

Gamla begrepp, som inte längre har någon relevans längre, lever kvar och förvirrar oss. Gränser suddas ut, roller omdefinieras eller försvinner. Och det är bara vi själva som kan kasta av oss våra mentala bojor och försöka se saker och ting som de är och göra det vi älskar och brinner för.

Med alla dessa nya möjligheter, all denna snabba utveckling, så inställer sig frågan hos många artister, låtskrivare, skivbolag: Men hur gör man då?
Hur gör man för att nå ut med sin musik, hur gör man för att marknadsföra sig, tjäna pengar, få gigs; hur når man fram till det man drömmer om?

Det finns naturligtvis inget enkelt och rakt svar på dessa frågor, men eftersom vi är några stycken som arbetar dagligen med detta, så tänkte vi berätta om hur vi ser på det hela, om vad vi kan och starta diskussioner som vi tror är viktiga. Jag hoppas att alla som håller på med musik ska kunna ha glädje av denna blogg och bjuder in dig här till att diskutera med oss så kan vi med all säkerhet lära oss av varandra och hitta än mer inspiration.

Kan inte låta bli att avsluta med ett aktuellt citat från en nybliven president ”over there”:

”We are the ones that we’ve been waiting for”

/Pär

 • Share on Tumblr


2 Comments

 1. #
  Tobbe Möller
  februari 10th, 2009 at 16:41

  Gött. Denna blogg ska följas med stort intresse.

 2. #
  Conny
  februari 15th, 2009 at 20:18

  Fint skrivet… Det här är onekligen ett spännande initiativ som jag kommer följa. :-)

  HEJA HEJA!

blank