demoNär jag började spela i band, på det glada åttiotalet, så gjorde vi demos. En massas demos.

En demo innebar inte usla låtar som var taskigt spelade. Band med dåliga låtar dåligt framförda fick oftast inte ett skivkontrakt. Nej, demo betydde bara att vi inte hade resurser att spela in och publicera oss på en professionell nivå, vi saknade kanske kunskap men framför allt pengar. Studiotid, pressa skivor, tryckning, repro, distribution m.m. kostade mycket pengar på den tiden, mer pengar än vi hade. Det hade inget med artistiskt uttryck att göra (Man kan kanske till och med hävda motsatsen, att demos ofta hade en mer avslappnat uttryck eftersom de ofta var inspelade under mindre stress).
Demos var ett sätt att ge skivbolag en idé om vad de förhoppningsvis ville investera i.

Mycket har hänt sedan dess. Nu finns det gratis eller billiga sätt att publicera sig själv idag, att nå lyssnare direkt. Och du kan göra riktigt bra inspelningar, ur en teknisk synvinkel, i ditt eget vardagsrum för nästan ingenting. Åtminstone jämfört med förr (det artistiska är tyvärr fortfarande lika svårt).

Det finns inga anledningar göra demos längre!

Så om du säger demo om dina inspelningar, så stänger jag troligtvis av.

/Lasse

 • Share on Tumblr


5 Comments

 1. #
  Babypappa
  februari 11th, 2009 at 08:35

  har du hört mitt nya demo? :)

 2. #
  Lasse Thomasson
  februari 11th, 2009 at 09:31

  Nä nä, så lätt är det inte att stänga av mig ;-)

 3. #
  Mårten Lärka
  februari 13th, 2009 at 11:19

  Helt FEL! Stopp!
  Gör man inga demos behöver man heller inte göra resten. Demo är ett led i processen. I dag tror många att dom kan göra ”riktiga” skivor direkt och hoppar över demostadiet. Att synas och marknadsföra sig själv har blivit viktigare än att skriva bra låtar.
  Kalla det förproduktionsstadiet eller vad som helst. Men alla ”riktiga” låtskrivare, band och artister gör fortfarande demos. Sen kan en demo ändå bli mer lyckad än det slutliga resultatet.
  Så ser i alla fall jag på saken.
  Bästa hälsningar/Mårten Lärka

 4. #
  Peter Lindahl
  februari 13th, 2009 at 11:48

  Jag håller helt med Mårten Lärka! Vi lever i en väldigt otålig tid där allt ska gå så snabbt som möjligt, något som jag tycker mig märka när man lyssnar på delar av dagens utbud. Som ett litet ironiskt inlägg i denna debatt kan också sägas att jag själv ganska nyligen fick ut en ny CD skiva innehållandes gamla demon som jag gjorde mest på det tidiga 70-talet. ”Psychedelic Sweden” heter den och distibueras internationellt av Record Heaven. Så visst kan demon vara lyssningsvärda, ibland till och med mer än själva slutresultatet!
  Själv tycker jag att marknadsföringsbiten håller på att bli helt allsmäktig inom media idag, som att själva presentationen av musik betyder mer än själva innehållet. Vilket inte är så konstigt med denna störtflod av media som omsluter oss hela tiden! Så själv har jag dragit mig mer tillbaka och sysslar mest med sådant som jag känner för. En levande reklampelare tänker jag i varje fall inte bli!

 5. #
  Lasse Thomasson
  februari 13th, 2009 at 17:39

  Mårten, jag håller med dig helt och hållet i att man måste göra ”demos” i t.ex låtskrivarprocessen (även om jag skulle ge det ett annat namn). Skulle säga att det görs i alldeles för liten utsträckning idag när processen att publicera har blivit så enkel och tillgänglig. Fler skulle behöva en vända till tillbaka till ritbordet med sina låtar och texter innan man publicerar.
  Samtidigt är det viktigt hur man benämner sina inspelningar när man kommunicerar med sina tänkta lyssnare (alltså inte under själva skapelse- produktionsprocessen utan efter). Ordet ”demo” betyder för mig i det sammanhanget (lite hårdraget) att låten (musik och text) är klar men att inspelning och produktion inte är OK än. Det finns ett litet inbyggt ”om” i det för mig, som i ”om vi bara fick chansen att spela in det här på riktigt…”.
  Kan inte förstå varför artister band och artister idag genom att sätta ordet demo på sin musik redan från början nedvärderar och lite ogiltigförklarar sitt eget uttryck.
  Det var den tanken jag försökte beskriva, kanske mer tydligt förklarad här.

  Trevlig helg på dig

  /Lasse

blank