Behöver du distribution på nätet, för din CD och/eller för nedladdning. Här kommer ett tips på en riktigt bra sajt och tjänst. Kolla in CD Baby.

För en engångskostnad på 35 dollar per lägger dom upp din CD i sin webbshop, håller den i lager och säljer den över hela världen (kolla in hur sidan för vår CD ser ut). Dessutom lägger de upp den på iTunes, Amazon plus en massa andra online butiker om du vill (dock inte svenska som CDON).
De tar $4 för varje såld CD (oavsett vilket pris du har satt) och 9% på nedladdningar. På CD försäljning betalar de ut varje vecka och för nedladdningar varje månad (lite beroende på vilken butik som sålt).

Jag vet att jag låter positiv och det är jag också. Vi (Strangers In Wonderland) använder dem och det har fungerat helt perfekt. Man får faktiskt känslan av detta är en tjänst som är gjord av några som förstår oberoende musikers och bands behov, och som har hittat en modell där alla tjänar på det.

Det kanske finns bättre och mer lokala sätt att distribuera i t.ex. Sverige men att alltid kunna länka till en ställe där man kan köpa oavsett var man befinner sig i världen är rätt mycket värt tycker jag.
Dessutom har de ett bra avtal med iTunes med korta handläggningstider (två veckor för att få upp en CD) och månadsredovisning och betalning.
Det ryktas också att ett avtal med Spotify är på gång. Brilliant i så fall.

Så är du ute och letar efter distribution så är CD Baby ett måste att utvärdera. Och har du erfarenheter av dem så vore det kul att höra.

/Lasse

 • Share on Tumblr


3 Comments

 1. #
  Record Union | Blindmen
  februari 14th, 2009 at 09:20

  [...] nämnde CD Baby tidigare i veckan som ett alternativ för digital distribution (och även fysisk). Nu verkar det [...]

 2. #
  Blindmen summerar musiktjänster och sajter | Blindmen
  april 28th, 2009 at 11:34

  [...] CD Baby – Fysisk och digital distribution. Läs inlägget här. [...]

 3. #
  En nypolerad bäbis | Blindmen
  augusti 27th, 2009 at 11:00

  [...] har skrivit om CD-Baby  förut (läs här för lite bakgrund) och jag har personligen alltid varit väldigt positiv till dem. Framför allt [...]

blank