Jag har tidigare skrivit om bloggande och hur det kan hjälpa dig att få en dialog med dina lyssnare, få dem att komma tillbaka till sida och hur det kan få dig att synas mer på nätet och vara en del av det gigantiska sociala nätverk som Internet faktiskt är idag.

Och visst är det viktigt att länka till andra i blogginläggen, bjuda på sig själv och därigenom gå från att vara en isolerad ö till att vara en del av nätverket. Men glöm inte bort att det finns ett annat direkt sätt att synas och bjuda på sig själv:

Att kommentera vad andra har skrivit.

Att kommentera någon annans bloggpost uppskattas inte bara av bloggaren själv utan också av de som läser kommentarerna till ett blogginlägg. Du kan visa din uppskattning för ett bra inlägg, hålla med eller inte hålla med, påpeka något annat och tillföra mer värden ”hemma” hos någon annan. Och det gör dig intressant. Det behövs ingen self-promotion typ ”check-this-out” (tvärtom, det betraktas oftast som spam om det inte passar in i sammanhanget), var bara dig själv.

För det är det det handlar om: dialog och realationer.

Din webbadress syns för andra, eftersom nästan alla bloggkommentarer erbjuder möjligheten att mata in denna, och ditt namn länkas till din sida.

Några besökare kommer att kolla in din sida, och några av dem kommer att gilla det de hör och läser och komma tillbaka. Bloggaren kanske upptäcker dig och till och med skriver om dig. Och du blir mer synlig och närvarande.
Ska heller inte glömma bort att nämna att det är ett sätt att lära känna nya människor, vilket jag har upplevt ett flertal gånger.

Så, om du inte läser bloggar idag, så är det ett hett tips att börja med det. Det finns hur många intressanta och trevliga bloggar som helst; om musik, om dina intressen, personliga bloggar, you name it.

Och, glöm inte att kommentera diskussionerna i din egen blogg, eller blogginlägg som handlar om dig och din musik.

 • Share on Tumblr


6 Comments

 1. #
  Tommy Fake
  april 8th, 2009 at 22:37

  Tack för en bra blogg!

  Kommentarer är ett utmärkt sätt att driva lite extra trafik till just din sajt; i alla fall om du har nåt relevant att tillföra.

  En fördel som ni inte nämnt här är att ju fler som länkar just till din sajt – ju högre ”page ranking” får du hos olika sökmotorer som t.ex. Google. När man lämnar en kommentar brukar man ju även typiskt ange en länk tillbaka till din sajt och då ökar således ”page rankingen”…

 2. #
  Pär Berglund
  april 8th, 2009 at 23:33

  Tack ska du ha Tommy,
  Ja, det är sant att länkar bidrar till att göra en synligare i Google-sökningar. Google är dock mycket bra på att värdera länkarna som finns också, dvs att avgöra om en enskild länk visar på att man är intressant för andra.
  Eftersom länkar till kommentarer skrivs in av en själv, så är jag osäker på om de verkligen bidrar till rankningen. Men jag kan ha fel såklart, det kan vara värt att kolla upp med en SEO-expert. Jag återkommer om detta.

 3. #
  Pär Berglund
  april 9th, 2009 at 12:12

  För att följa upp min föregående kommentar, hörde jag med Jesper Åström, http://jesperastrom.com/, som jobbar med sökmotoroptimering.
  Grundregeln är tydligen att länkar i kommentarer bidrar mycket litet till sökmotor-rankingen, men kan i vissa fall ge något. En anledning till att det är nedprioriterat är den enorma mängd spamkommentarer som spammare försöker få ut på bloggar.

 4. #
  Conny
  april 18th, 2009 at 02:15

  …och bara för att stödja budskapet i inlägget så lägger jag nu dit en kommentar. ;-)

 5. #
  Pär Berglund
  april 18th, 2009 at 03:21

  Tack Conny,
  och jag var genast inne och kollade in din sida. Fan vad bra du är!
  men…öh…autospelare på förstasidan…gult kort…;-)

 6. #
  Conny
  april 18th, 2009 at 08:06

  Ja, jag vet… jag borde kanske ta bort den. Har ALDRIG haft det tidigare. Gult kort till mig! hehe Den åker bort i nästa uppdatering.

blank