Twitter PackTwitter har väl knappast undgått någon den senaste tiden. Åtminstone har nog de flesta lagt märke till det som något som hypas och talas om. Själv började jag testa det för ett halvår sen, men kände att jag inte kom någonstans och la ner det. Men efter att ha läst Steve Lawsons inspirerande artikel ”Top Twitter Tips for Musicians”, så trillade några poletter ner, och jag gav mig på det igen. Och det är jag glad för.

För dig som inte alls känner till Twitter så handlar det om mikrobloggande, att uttrycka något i max 140 tecken om vad du tycker, vill tipsa om, vad du gör eller precis vad som helst. Och lika mycket om att ge respons till det andra skriver. Och dessa ”enkla” funktioner fångar det som jag tycker är kvintessensen i kommunikation och även marknadsföring på Internet: relationer och dialog OCH att ha kul.

Jag sitter här och läser tweets från @chriscornell, som skriver om vad han gör och pratar direkt med sina fans, jag får intressanta länktips från @gleonard om mediavärlden som jag ibland kommenterar. @davidcushman berättar om sociala media, @JesperAstrom om online-PR och @krisreng (strängbändare i Hari and Aino) berättar vad han tycker och tänker. Givetvis vet en del redan om att jag sitter och skriver detta och @solobasssteve (Steve Lawson) vill gärna läsa artikeln sen när den är färdig (får försöka översätta den). Det går snabbt på Twitter.

Det handlar alltså inte om ytterligare ett sätt att skrika ut ditt budskap till världen, utan att steg för steg bygga relationer med människor som du tycker är intressanta och som tycker att du är intressant. Om du tycker att det påminner om vårt mantra här i bloggen om att bygga relationer med trogna lyssnarskaror, så har du alldeles rätt.

Finns du på Twitter eller vill börja twittra? Följ mig på @ParBerglund, och Lasse på @lassethomasson, så kan vi prata mer där. Kanske kan vi växa in i det tillsammans. Du får gärna lämna din Twitter-adress i kommentarerna här så att fler kan följa dig.

Det finns många gränssnitt att använda Twitter på: programvaror, mobiltelefoner, webbläsar-program, e-post mm. Om du vill ha ett bra översiktligt program på din dator så rekommenderar jag Tweetdeck, vilket jag själv använder.

Gå till Steve Lawsons blogginlägg om Twittertips för musiker, och ta till dig hans tips och resonemang som han beskriver där. Rekommenderas varmt.

Vill du sen fördjupa dig i hur Twitter kan användas, så finns det hur mycket som helst skrivet om detta. Live Crunch har samlat många av de bästa tipsen i en lista.

 • Share on Tumblr


11 Comments

 1. #
  Olle Torpman
  mars 24th, 2009 at 14:46

  Coolt! Måste ta och lära mig allt om det där Twitter ;)

 2. #
  Pär Berglund
  mars 24th, 2009 at 14:55

  Behövs inte med dig Olle. Du är rätt bra på att snacka redan tycker jag. ;-)

 3. #
  Olle Torpman
  mars 24th, 2009 at 15:46

  Hehe… Tack. Tror dock du har fel ;)

 4. #
  Asatron
  mars 24th, 2009 at 20:36

  Hur ska man hinna, ska man hinna, hur ska man hinna…..
  Dessa sociala medier känns rätt osociala tycker en människa av kött och blod. Men det är väl bara att vika sig antar jag…

 5. #
  Pär Berglund
  mars 24th, 2009 at 22:01

  Finns väl ingen anledning att vika sig om man inte gillar nåt. Är det inte bättre att göra det du tycker är kul istället?

 6. #
  New on Twitter « Chuck Dread
  mars 25th, 2009 at 13:46

  [...] on Twitter 25 03 2009 Because of the interesting article on Blindmen.se today about Twitter, I decided to give it a try. Started to learn by posting a few one-liners. [...]

 7. #
  Ju kortare desto bättre? | Blindmen
  mars 27th, 2009 at 13:51

  [...] då fungerar den inte längre. Eller om du skickar länken i ett SMS eller på Twitter (som Pär skrev om häromdagen) där du har en begränsning på meddelandets [...]

 8. #
  Dubious Quip
  mars 29th, 2009 at 19:59

  Instämmer! Twitter är bra grejer! Sen kan du ju även fixa så att du uppdaterar din status på t ex Facebook och Reverbnation… Mig hittar ni på http://twitter.com/dubiousquip

 9. #
  Pär Berglund
  mars 29th, 2009 at 23:03

  Japp, följer självklart själv mr Dubious Quip.
  Ett annat tips är serien ”Life as a Rockstar” med http://twitter.com/ClintHell

 10. #
  Blindmen summerar musiktjänster och sajter | Blindmen
  april 28th, 2009 at 12:19

  [...] Twitter – Mikroblogga med dina lyssnare. Läs inlägget här. [...]

 11. #
  Hur man twittrar eller inte twittrar, det är frågan? | Blindmen
  oktober 14th, 2009 at 20:59

  [...] skrev om Twitter första gången för ett halvår sedan (läs det här). Om Twitter som en möjlig kanal för marknadsföring, för kommunikation med lyssnare och fans [...]

blank