Jag har tidigare påstått att grunden till en musikkarriär ligger i de trogna fans som du lyckas samla. Det är då självklart intressant att fundera på hur man ska lägga upp sin marknadsföring för att lyckas med detta. Hur får man en helhetsbild av vad som krävs?

Häromdagen beskrev jag vad jag tycker att marknadsföring handlar om: Marknadsföring handlar om att skapa och bibehålla relationer med andra människor till det du gör och det du står för.

Din framgång kommer alltså att bero på hur väl du lyckas skapa och bibehålla relationer med andra människor. Och för att klara av detta måste det finnas flera bitar på plats för att relationen inte ska brytas. Många artister och skivbolag är tex duktiga på att få ut sin musik och få den spelad på många håll. Men vad händer om de som lyssnar och gillar musiken inte har någonstans att vända sig, inte får svar på sina frågor och synpunkter eller ens kan hitta dig efteråt? Ja, relationen bryts med tiden och de går någon annanstans.

Jag skulle vilja se en genomtänkt marknadsföring som en obruten kedja från det att du träffar på en lyssnare första gången till det att lyssnaren har en etablerad och återkommande kontakt med dig och din musik. Jag har benat upp detta i tre punkter här, som kanske kan tjäna som en checklista.

 1. Skapa
  Det är här du exponerar din musik för omvärlden. I radio, bloggar, tidningar, konserter, webbsajter och annat. Det är här du pratar med andra människor om vad du gör och det här dina fans och kontakter pratar om dig med andra människor.
 2. Etablera
  Det är här du ser till att vara tillgänglig för omvärlden. Genom att synas på nätet, genom att vara lätt att kontakta, genom att ha en hemsida där man lätt kan komma i kontakt med dig, läsa om dig, lyssna mer på dig, komunicera med dig. Det är här du aktivt knyter an till människor på gigget som gillade din musik, samlar in e-postadresser till ditt nyhetsbrev och pratar med människor. Det är här som du svarar på e-post, ger feedback till bloggare, journalister, podcastare.
 3. Bibehålla
  Det är här som du skapar ny musik och presenterar. Du bloggar, skriver nyhetsbrev, spelar live, gör videos för dina fans. Du engagerar dina fans i det du gör, pratar och lyssnar, hjälper andra och samarbetar. Det är här du skapar värden för andra människor och erbjuder musik och annat till försäljning som en tjänst till dina trogna lyssnare.

Innehållet under varje punkt ska du se som ett exempel på vad det kan innebära. Naturligtvis kan man göra saker och ting här på hur många sätt som helst, och var och en måste hitta sitt eget sätt och vara kreativ.

Men det viktiga här är att fundera igenom varje del, så att det fungerar tillsammans. Om du blir spelad på radio i Spanien, hur får du då kontakt med de som gillade vad de hörde? Om du har spelat live inför 200 entusiastiska människor, hur kan du knyta an till dessa lyssnare och skapa en relation med dem?

Vad i denna ”kedja” har du på plats? Vad saknas?

 • Share on Tumblr


2 Comments

 1. #
  Twitter för artister? | Blindmen
  mars 24th, 2009 at 14:22

  [...] tycker att du är intressant. Om du tycker att det påminner om vårt mantra här i bloggen om att bygga relationer med trogna lyssnarskaror, så har du alldeles [...]

 2. #
  Tre berättelser från den ”nya” musikbranschen | Blindmen
  november 9th, 2010 at 09:03

  [...] av att bygga upp en fanbase och föra en dialog med denna är något som vi tjatar ofta om här på Blindmen. I tre korta [...]

blank