Att ha en egen musik-shop på sin hemsida som du själv kan designa och bestämma priser för hade inte varit så dumt. Det är just det som Bandcamp erbjuder.

Bandcamp kan du skapa en egen artistsida och designa den så att den passar ihop med tex din egna hemsida. Det finns inget krav på att man måste ha en egen hemsida, utan man kan länka varifrån man vill egentligen.

Ditt album och dina låtar kan du sen prissätta hur du vill och det finns också ett flertal olika nedladdningsalternativ som besökaren kan välja mellan, olika filformat och olika ljudkvaliteer.

Du kan tex välja att låta besökarna ladda hem 128 KBits mp3-filer gratis, men att de får betala för högre kvaliteer, som tex här.

Du kan ha fasta priser som här.

Du kan sätta ett ”betala-vad-du-vill”-pris, med eller utan ett minimipris, som här.

Säljer du fysiska skivor så kan du länka in det i shoppen som de har gjort här.

På sidan kan du dessutom lyssna på HELA låtarna, vilket jag anser är det självklara sättet att presentera sin musik på. Jag kan ju lägga till också att i dagsläget så går alla intäkterna från försäljningen till artisten minus Paypal-avgifter. / Edit: 85% av intäkterna går till artisterna upp till 5000$, därefter 90% (ändring införd av Bandcamp 2010)

Toppa detta sedan med en snygg fristående musikspelare (anpassningsbar), som du kan stoppa in i princip vilken webbsida som helst, ja, den är tillgänglig att stoppa in för andra också i tex sina bloggar. Det finns en delningsfunktion för att sprida detta kors och tvärs över nätet. Så här ser spelaren ut (Klicka på ”Download” för att komma till huvudsidan):

Betyder det då att ni då ska sluta lägga upp låtarna på ITunes, Amazon, Klicktrack osv. Nej, inte alls. Se det som ett komplement till detta där du erbjuder fler alternativ till dina fans. De flesta kommer högst troligen att fortsätta att handla musik via de ställen de är vana att handla på, men på detta sätt kan du skapa mer värde för dina lyssnare.

 • Share on Tumblr


11 Comments

 1. #
  I den bästa av världar? | Blindmen
  april 6th, 2009 at 12:16

  [...] sitter lyssnare därute i världen och bara väntar på att höra oss. På Myspace, på Bandcamp, på din egen sajt eller blogg, på podradion… Som älskar när vi bjuder på oss [...]

 2. #
  Jamin
  april 8th, 2009 at 12:11

  ok, nu har jag lagt upp det som ska finnas med på bandcamp
  hittar inte koden till externa spelaren
  can you help please?

 3. #
  Pär Berglund
  april 8th, 2009 at 12:56

  Koden hittar du under ”Share”. Det beror på var du vill ha spelaren, vilket du ska välja. Om du har inte har en WordPress-sida så kan du ändå testa med Share/Wordpress/Wordpress.org och klistra in den koden på lämpligt ställe. Beror lite på vad du har för webbsajt.

 4. #
  Jamin
  april 9th, 2009 at 08:55

  aha.. now I know
  Det funkar att applicera på (dreamviewer)hemsidan
  just nu kör jag stenhårt, indexsidan är helt enkelt bandcamp
  http://www.transparentblanche.com

  Hade varit grymt om bc uppgradera sig till en gratis version av ”mubito”
  lägga upp lite pins, t-shirts, biografy etc
  stilren, enkel och snygg
  tack vare dig/er årets bästa hemsida-fynd

 5. #
  Pär Berglund
  april 9th, 2009 at 12:16

  Ja, det är en snygg sida. Och den portabla spelaren tycker jag är bland de snyggaste jag sett.
  De kommer säkert med många förbättringar efterhand. För min del hoppas jag dock inte att de går Mubito-vägen. Tror inte på generiska hemside-mallar för artister. Bättre att skapa något eget som utgår från dig som artist.

 6. #
  Jamin
  april 9th, 2009 at 20:22

  Tack Pär, jag är väldigt nöjd själv.
  Mubito har dessutom gått i konkurs.
  Jag förstår hur du tänker, men det är inte alltid så lätt varken tekniskt eller ekonomisk (mubitomallen kostar mellan 7000 uppåt)
  Fler tillval och möjligheter hoppas jag med Bc (och att det fortsätter vara gratis). det är väldigt juste av dom. Håller helt med om den snyggaste spelaren någonsin

 7. #
  Blindmen summerar musiktjänster och sajter | Blindmen
  april 28th, 2009 at 12:19

  [...] Bandcamp – Skaffa en egen musik-shop på din hemsida . Läs inlägget här. [...]

 8. #
  Albumens vara eller icke vara… | Blindmen
  oktober 9th, 2009 at 15:54

  [...] vad beror denna skillnad på? Ja, Bandcamp fungerar lite annorlunda än de stora shopparna som tex Itunes. På Bandcamp kan man lyssna på all musik i sin helhet innan [...]

 9. #
  Sälj CD-skivor via Bandcamp | Blindmen
  november 16th, 2009 at 15:32

  [...] har jag berättat tidigare om, som ett utmärkt verktyg för att både sälja och sprida din musik [...]

 10. #
  Reklam i din Myspace-spelare! Byt ut den idag! | The BandMeeting
  juli 2nd, 2010 at 12:57

  [...] också att Blindmen-killarna gillar Bandcamps spelare. Jag har själv inte testat den, men eftersom de rekommenderar den så är den nog [...]

 11. #
  Bandcamp på Facebook | Blindmen
  oktober 19th, 2011 at 18:23

  [...] En Facebook-applikation som är väl värd att kolla in och om du inte känner till Bandcamp så kan du läsa om tjänsten här. [...]

blank