Nordic by Nature
Konserter 16 juni, 2010
Nordic by Nature heter en ny klubbverksamhet i Berlin som anordnar konserter med skandinaviska artister runt om i Berlin, plus att de har sin egen ”Nordic by Nature Club” en gång i månaden och de har dessutom ett DJ-team som uppträder på barer, klubbar, gallerier och utställningar i staden. Så här skriver de:
For the near future we plan to act as the first contact for new talented artists from Scandinavia to introduce them to the Berlin crowd as a first step to becoming known to the German audience. As the Nordic by Nature team is run by Nordics and Berliners, our target is to create a certain atmosphere in which Scandinavians as well as fans of Scandinavia and Berliners find their way together and feel at home.
Om du skulle vilja få möjligheten att vara med och spela här så kan du mejla dem. Skicka med länkar till nedladdningsbara mp3-filer (bifoga inte filer i mejlet). Framför allt är de intresserade av band som har minst ett album i ryggen i följande genrer: indie, pop, electronica och hip hop. Nordic by Nature finns också på Myspace och på Facebook.
Skriv en bio nu!
Att kommunicera, Marknadsföring, Tips 8 juni, 2010
Som musikbloggare brottas jag framför allt med ett problem när jag skriver presentationer av ny (enligt mitt tycke) bra svensk musik på Meadowmusic.se:
Det finns sällan någon information om artisterna att tillgå. Det finns ingen bio skriven, eller så är den ytterst fåordig. Det finns oftast ingen story att förmedla, någon egen presentation, deklaration, ambition eller sammanhang. Ibland leker jag detektiv på nätet, ibland skriver jag tillbaka och ber om mer info. Tidsödande dock.
Denna brist på info blir ett problem för en artist ur flera perspektiv. Först och främst så minskar det möjligheterna till att överhuvudtaget bli lyssnad på. Det skickas en strid ström av musik till journalister, bloggare och ja, ut till lyssnarna direkt via sociala medier. Och hur avgör man vad man ska lyssna på? Det går inte att lyssna på allt. Vad gäller journalister, så är storyn som förmedlas och kvalitén på presentationen som skickas i ett pressutskick i de flesta fall helt avgörande för att man ska bli lyssnad på.
För det andra så missar man möjligheten att sätta in musiken i ett sammanhang, att påverka lyssningen av musiken, då musiken alltid har någon form av utgångspunkt i lyssnandet. Att sätta sin egen prägel på omständigheterna och tankarna kring musiken.
Som Lasse har skrivit tidigare, vilket jag definitivt kan bekräfta, så är bio-sidan oftast den mest besökta sidan på en artistsajt, efter huvudsidan. Och det understryker det jag skriver här ovan, om vikten av att skriva en bio, en bio som du givetvis kan använda delar av i olika sammanhang; på din Myspace-sida, i pressreleaser, i promobrev mm.
Mystiken då? Ett vanligt argument är, åtminstone officiellt, att en artist tror att det krävs ett visst mått av mystik, en form av distans till lyssnarna, för att upprätthålla ett intresse för bandet. Och att en dialog och en naken bio skulle förstöra detta.
Jag tror dock, precis som Lasse skrev häromdagen, att det inte är på det sättet, utan att en ny tid också kanske kräver en ny typ av artist och marknadsföring. Jag ser det snarare som en bortförklaring för att inte ta tag i det svåra att beskriva sig själv och sin musik. Och om mystiken nu är intressant, så måste denna förmedlas på något sätt. Det finns en story i mystiken också, och den kommer inte fram om man inte kommunicerar ut den.
Hur skriver man en bio?
Ja, självklart får man ju skriva hur man vill, men jag tänkte ändå tipsa om en enkel och bra utgångspunkt på upplägget. Och, om det nu inte finns någon speciell anledning till det, skriv bion i tredje person, även om du skriver om dig själv.
1. Skriv ett stycke om vad musiken handlar om, vilken genre, jämförelser med andra artister i ett sammanhang eller vad bandet står för. Sätt prägeln direkt om vad som komma skall, och hjälp läsaren in i sammanhanget, om det är en typ av musik eller typ av artist som kan tänkas passa. Våga sticka ut och våga skaffa dig ovänner.
2. Skriv om vad som är aktuellt nu. Under våren, under hösten, under året. Det behöver inte vara långt, bara greppbart. Använd länkar för att hänvisa till fördjupning. Och se till att detta uppdateras vid behov.
3. Själva bion, storyn om bandet/artisten som du vill förmedla den. Alla har en berättelse att förmedla som är intressant, och ofta är det de små sakerna som händer som är roliga att läsa om, inte nödvändigtvis de stora bedrifterna. Var kommer ni ifrån? Hur bildades bandet? Vad har ni för bakgrund? Hur har er resa sett ut? Vad är tankarna bakom det senaste albumet? Det är basic-frågor, som kan tyckas ointressanta för andra, men det är de inte.
Var sparsam med listbedrifter och lyssningssiffror, om de inte bidrar till berättelsen.
Utöver detta så kan man naturligtvis vara hur kreativ man vill. Bilder, instoppade filmer, musikspår kan kanske hjälpa till att göra det intressantare. Våga testa och pröva er fram. Be andra läsa och kommentera den, be fansen om hjälp för att beskriva er musik eller titta i recensioner. Ni kanske kan be någon annan skriva den åt er, om ni förser denne med material?
Om ni inte har en bra bio, börja skriv nu.
Skaffa dig lite ”ovänner”!
Marknadsföring 4 juni, 2010
Du kan som människa inte vara vänner och omtyckt av alla?
Jag gissar att de flesta håller med om det. Du skulle knappast våga tycka, tänka eller ha åsikter om någonting för risken att någon inte skulle hålla med och tycka något annat.
Problemet är också att människor som försöker att vara omtyckta av alla är rätt tråkiga och jobbiga att umgås med. Vi gillar normalt när de runt omkring oss är tydliga så vi vet hur vi ska förhålla oss. Då vet vi om vi vill älska eller hata dem (eller lägga oss någonstans mitt i mellan, där de flesta vi möter i livet hamnar).
Är det annorlunda när vi möter ny musik?
Blir vi intresserade av artister och band som beskriver sig själva i luddiga former?
Som nästan verkar vilja dölja vad de står för?
Som inte vågar berätta vilken genre dom tillhör eller inspireras av?
Som har texter som inte handlar om någonting?
Jag tror inte det. Precis som med människor gillar vi det tydliga, det som är lätt att förhålla sig till, som det går att tycka om. Eller inte tycka om.
Därför tror jag att du ska vara stolt över dina ”ovänner”, d.v.s. de människor som utrycker att de inte gillar din musik, ditt uttryck. De är bara ett tecken på att du lyckats vara tydlig, de vet vad du står för, med vad du vill förmedla.
Ut och hitta fler sådana!
Det är faktiskt inte lika lätt som man tror. Men det fina är att om du lyckas, kommer du samtidigt också hitta många som älskar det du gör. Och de kommer att älska det av precis samma skäl.
PS. Och om du orkar lyssna på din ”ovänner” och försöker förstå varför de tycker som de gör, tror jag många gånger att deras historia och bild av dig är mycket mer intressant och utvecklande än den som dina trogna fan kan berätta. DS.
Rama in ditt mästerverk!
Inspiration, Marknadsföring 1 juni, 2010
Musik står aldrig helt för sig själv, bara om ingen lyssnar på den.
Musik förekommer alltid i ett sammanhang, och detta påverkar hur vi uppfattar musiken och hur vi tar till oss den. Var vi befinner oss spelar såklart stor roll när vi lyssnar och vilket stämningsläge vi är i, hur vi mår för stunden och våra musikaliska preferenser.
Minst lika viktigt är hur vi bestämde oss för att lyssna och vad vi får veta innan vi lyssnar, under tiden eller efteråt. Blev du rekommenderad musiken av en vän tex, som dessutom kan lite om artisten så är det en fantastisk skillnad från att du klickar på en länk på en community utan att veta någonting om musiken eller artisten innan.
Jag tror de flesta av er som läser detta håller med om det. Trots det så hör jag påfallande ofta från artister att man vill att musiken ska stå helt för sig själv, att en massa information runtomkring inte behövs. Ja, det går ju inte som sagt. Musiken kommer alltid att placeras i ett sammanhang, det enda som kan hjälpa är att man inte ger ut musiken alls.
Det blir ganska lätt så att fokus hamnar på hur många, antalet du kan nå fram till i ett utskick, en annons, på en sajt eller för all del ett TV-program, men det som spelar roll i slutändan är inte detta, utan hur din musik landar hos den enskilde lyssnaren, individen, hur den uppfattas, vilken relation ni får, om det leder vidare, om lyssnaren känner att han vill förmedla det till andra.
Denna inramning, som Lasse beskrev häromdagen, kan du påverka i stort och smått, och det är det vi skriver om till stor del här på Blindmen, det handlar om att känna och förstå vad marknadsföring är och vad den går ut på.