Vem förlorar i längden?
Marknadsföring, Musikbransch 28 april, 2010
Det är mycket diskussioner nuförtiden kring att artister och skivbolag får dåligt betalt av online-tjänster som t.ex Spotify.
Jag ska inte ge mig in i den debatten här, utan tänkte istället påstå att frågan har andra bottnar än de rent kortsiktigt ekonomiska.
Om det hade jag en upplevelse i helgen som fick mig att tänka till. Min åttaåriga dotter ville ha Spotify så jag fixade en inbjudan, installerade, och visade henne hur man kom igång. Gissa om det var en lycklig tjej som började söka runt och lyssna. Jag höll mig lite i bakgrunden och självklart var den första timmen fylld av Amy Diamond och det mesta från Melodifestivalen. Men sen frågade hon mig vad jag hade lyssnat på när jag var liten, så vi satte oss ner och började söka tillsammans. Visst vi hittade mycket, men var fanns band som Beatles, Led Zeppelin och Pink Floyd? De formade min musiksmak och jag hade gärna delat med mig vidare.
Nu vet jag inte i detalj varför de och andra band inte finns på t.ex Spotify men jag gissar att det är av ekonomiska skäl. Att man inte anser sig få tillräckligt betalt i förhållande till musikens marknadsmässiga värde.
Jag undrar om de tänker rätt? Min dotter och hennes kompisar kommer knappast inte att köpa många CD-skivor i sitt liv. Frågan är om de ens kommer att köpa många mp3-filer för nedladdning. Det troligaste är att de för det mesta kommer att lyssna streamat direkt i mobilen eller datorn (eller t.ex i framtidens bergsprängare med framtidens ”Spotify” och nätverk inbyggt). Deras musiksmak och musikaliska preferenser kommer att formas av det utbud som finns tillgängligt där.
Kommer de att uppleva sig som förlorare för det, bara för att de aldrig fick chansen att höra t.ex. Led Zeppelin? Knappast. Man sörjer inte det man aldrig haft. Inte när det finns så mycket annan bra musik.
Jag undrar istället vem som är förlorare i det långa loppet. Jag gillade (och gillar fortfarande) Pink Floyd, och tror att många i kommande generationer också skulle göra det. Men om de inte i framtiden finns tillgängliga där folk lyssnar, köper och delar musik så är det inte många som kommer att veta vilka de var om 20 år.
Och var ligger marknadsvärdet i det?
Blogglistan uppdaterad igen
BSM 14 april, 2010
Nu har vi uppdaterat vår lista över svenska musikbloggar. Igen. Ny på listan är Lyssningsknark
Hela listan hittar du som vanligt här.
Och sen säger vi som vanligt, har du förslag på nya svenska musikbloggar som vi missat eller om något av bloggarna i listan inte längre finns så berätta det för oss.
Glöm inte musiken
Marknadsföring 12 april, 2010
Vi pratar marknadsföring hela tiden, men glömmer kanske bort det viktigaste, musiken. Eller vi kanske inte glömmer bort, utan snarare bara tar musiken som given. Och det kanske är meningen, men ibland är det bra att ta ett steg tillbaka och fundera på grunderna.
I min värld är det musiken som är grundförutsättning för all marknadsföring (av musik såklart). Om musiken inte är tillräckligt bra kommer det inte att gå att marknadsföra den heller. (Vad som är bra musik kan man diskutera i evighet, men i det här sammanhanget menar jag att musiken har ett ärligt uttryck och att artisten har gjort sitt yttersta för att få fram det uttrycket.)
Jämför med en köpa en tavla. Du vet hela historien bakom den, vet om platsen där den målades och allting om konstnären. Men du tycker inte att den är bra. Du gillar den helt enkelt inte. Skulle du köpa den ändå? Knappast!
Men om du ska välja mellan två tavlor och du gillar båda lika mycket. Den ena vet du ingenting om, den andra är gjord av någon som du har en relation till. Du kanske vet varför tavlan målades och var. Du kanske känner till konstnärens historia. Du kanske till och med kan kommunicera med konstnären och ha en dialog runt tavlan.
Vilken skulle du välja då?
För mig är det där runt omkring tavlan vad vi menar med marknadsföring. Det är viktigt men det faller också helt om inte tavlan är bra, om inte konstnären lagt ner all kraft för att nå fram till mig redan i bilden.
Vart vill jag komma med det? Jo, om du är en artist, låtskrivare, ett band osv. se först till att du lägger din tid och energi på det du är bra på, att göra fantastiskt musik som berör människor.
Finns det tid och kraft över använd den till att marknadsföra dig.
Men gör inte tvärtom, för vem vill köpa en halvfärdig, halvbra tavla där uttrycket inte är klart och penseldragen är diffusa.
Ännu hellre, jobba inte själv. Fråga andra om dom kan hjälpa dig. Ta vara på kunskaper runt omkring dig. Bygg nätverk. Hjälp varandra. Samarbeta.
Eller om du har en budget, köp tjänsten från de som redan vet hur man gör. Som har erfarenheten.
Men glöm inte musiken.
Blogglistan uppdaterad
BSM 12 april, 2010
Nu har vi uppdaterat vår lista över svenska musikbloggar. Ny på listan är Den melodiösa bloggen.
Hela listan hittar du här.
Och som vanligt. Har du förslag på nya svenska musikbloggar som vi missat eller om något av bloggarna i listan inte längre finns så berätta det för oss.