När behöver jag förlägga min musik?
Juridik, Musikbransch 25 mars, 2010
Vi vet att många artister undrar över detta med musikförlag. Vad gör de? Behöver jag ett? Hur stor andel tar de? Det är nog de vanligaste frågorna. Men den här artikeln ska jag försöka belysa ämnet lite och vi hoppas att ni läsare hänger med i svängarna.
So, let’s begin…
Vad är ett förlag?
Ett förlag ser till att dina rättigheter för dina verk tas tillvara och inkasserar ersättningar för alla spelningar av dina verk och fördelar dessa. Förlagets jobb är också att söka nya möjligheter för dina verk att nå ut, till exempelvis reklamfilm, utländska artister och skivbolag, samlingsplattor, noter etc. Förlaget jobbar på provision kan man säga (vanligen 33,3%). Det betyder att en del av intäkterna från dina verk går till förlaget, resten till dig och ev. övriga upphovsmän. Denna intäkt är förlagets enda inkomst.
Men vad gör förlaget då?
Ett förlag har i princip tre roller:
Roll 1 – Kreativitet
Förlagets roll här går ut på att marknadsföra sina låtskrivare till de som ”köper låtar” inom branschen, alltså skivbolag och eventuellt andra förlag (nationellt och utomlands), samt att försöka placera låtskrivarnas verk så de blir utgivna (hörda), alltså släppta på skiva, på tv, i spelfilm, reklamfilm osv. Förlaget jobb är också att ge sina låtskrivare kreativa impulser i form av idéer till låtar som förlaget tror att de kan ”sälja”. Det kan vara – ”Ett skivbolag i Tyskland vill ha glada poplåtar med sommarkänsla till en ung tjej. Stilen är gitarrbaserad pop à la Katrina And The Waves med en känsla av nutid och singer/songwriter”.
Roll 2 – Administration
Förlaget ser till att dina verk blir registrerade hos STIM och NCB och sköter all uppföljning, avräkning och administration. Förlaget behandlar också licensiering av verk. Det kan vara att en filmproducent i USA vill använda din låt som är förlagd hos ditt förlag, eller att ett företag vill använda din låt i en reklamfilm under en viss tid; i så fall får filmproducenten/företaget kontakta ditt förlag för att göra upp om ersättning för användandet av ditt verk. För i och med att du skriver ett förlagsavtal är det inte längre du själv som avtalar om dina verk, det gör ditt förlag.
Roll 3 – Ekonomi/juridik
I grund och botten handlar ett förlags verksamhet om rättigheter och avtal mellan upphovsman och ”köpare”. Förlaget sköter detta åt dig och ser till att rätt avtal skrivs för att du och dem ska få ut ett rättmätiga del vid användning av dina verk. Denna avdelning tar även hand om själva förlagsavtalet, mellan själva förlaget och dess låtskrivare. Detta avtal har inget med ett skivkontrakt att göra. Förlagsavtalet gäller mellan låtskrivare och förlag. Ett skivkontrakt är mer ett artistavtal med rätt att ge ut skivor, mellan en artist och ett skivbolag.
Som ni märker så går rollerna för förlaget i varandra lite, men grovt sett så är det så det funderar, och det är ändå bra att klargöra grundfunktionerna.
Vem behöver ett förlag?
Detta är en väldigt svår fråga att besvara. Det finns låtskrivare både utan och med förlag, Är du endast låtskrivare underlättar det att ha ett förlag för att de sköter så pass mycket administrativt och juridiskt åt dig, vilket gör att du kan koncentrera dig mer på låtskrivarbiten. Är du endast artist och inte skriver låtar själv behöver du inte bry dig om detta.
Är du däremot en låtskrivande artist ser din situation lite annorlunda ut. Säg att du är osignad, medlem i ett band och du skriver alla låtar själv. Ni får napp hos ett skivbolag och de råkar även ha ett förlag som de vill att du ska skriva kontrakt med. Fördelen med att skriva skivkontrakt med skivbolaget och förlagskontrakt med deras förlag är att skivbolaget/förlaget ensamma sköter all administration/rättigheter av din musik. Detta sparar tid för skivbolaget i fall de får en förfrågan att licensera din musik till utlandet. Då slipper man en massa mellanhänder, som riskerar krångla. Ett skivbolag med förlag är också mer benäget att jobba för att få ut dina låtar då de vet att beslutsvägarna är korta.
Även om det känns som 33,3% låter som en stor andel av dina verk, så tänk på det jobb, den administration och den ekonomiska och juridiska kunskap ett förlag måste ha för att bevaka dina rättigheter.
Exempel
1) Jag tar mig själv som ett verkligt exempel. Jag skriver låtar som jag själv inte ämnar framföra. Jag har ett förlagskontrakt med RSW Publishing (som i sin tur administreras av Scandinavian Songs). Mitt mål med låtarna är att andra artister ska ge ut dem. Men jag har själv varken kontakterna eller tiden att kunna göra detta. Därför skrev jag på ett förlagskontrakt och låter dem göra jobbet mot sina standardiserade 33,3%.
2) Min sambo har låtit mig få förlagsrättigheterna till sin platta. På så sätt kan jag förhandla med andra aktörer som eventuellt vill använda hennes låtar i film, reklam, på samlingsskivor osv. Den förhandlingssituationen blir med ens lite mer seriös när det är ett förlag som förhandlar. Fördelen med att ha ett ”familjeförlag” är ju att beslutsvägarna är korta och att vi själva fortfarande ha full kontroll över musiken. Glöm heller inte administrationen och artistavtalen som måste upprättas om du vill starta eget förlag.
Summering
Jag säger inte att alla låtskrivare ska springa efter ett förlagskontrakt nu, utan att ni ska se över er situation och ert behov; likväl betänka eventuella framgångar med vilka insatser och vilken kunskap det kommer av er ifall ni har eller inte har förlagskontrakt.
Har ni inget förlagskontrakt är det upp till upphovsmännen till låtarna att skriva avtal om ev. samlingsskivor, reklam, utlandslansering osv. Vissa låtskrivare/artister har faktiskt klarat sig bra utan förlagskontrakt också. Detta var mer en översiktlig genomgång, men vill du veta mer, så varför inte ringa ett förlag och fråga?!
Massutskick eller inte?
Att kommunicera, Marknadsföring 24 mars, 2010
När vi på 90-talet, i mitt dåvarande företag, hade gjort klart vår första vackra färglada, informativa och roliga (som vi tyckte) produktbroschyr, så var vi givetvis angelägna att presumptiva kunder skulle få ta del av den så fort som möjligt. Ett brevutskick skulle göras till de som ingick i vår väl inringade målgrupp. Det handlade om ca 2000 brev.
Men enligt egna och andras erfarenheter visste vi dock att det var ganska få som faktiskt öppnade dessa brev, ca 10%, och av dessa som öppnade var det kanske 10% av dessa som faktiskt läste vad som stod i den. (detta gällde en mycket specialiserad produkt, för bredare produkter så är det betydligt lägre utfall, vilket alla som får direktreklam vet).
Vi fick det enkla tipset av vår reklambyrå att skriva alla adresser för hand, istället för att trycka ut adressetiketter och klistra på. Och det gjorde vi. Det tog ett antal timmar att plita ner 2000 adresser, men utfallet blev betydligt bättre än vi vågade hoppas på. Många hade lagt märke till broschyren, en del hade till och med läst den och faktiskt, ett hyfsat gäng hörde av sig själva till oss. Varför? Jo för att mottagaren uppenbarligen blev mer nyfiken på innehållet när det tydligt syntes att någon hade tagit sig tid att göra något lite extra, en sån liten sak som att skriva en adress för hand. Det kändes personligare.
I den elektroniska världen kan man naturligtvis inte göra massutskick på det här sättet utan att ha frågat innan, det kallas för spam. Sen finns det en stor gråzon, som kanske inte legalt skulle kallas för spam, men som ger en spam-känsla. Det handlar om när vi gör mailutskick till vänner, skicka ut massmeddelanden på Myspace om konserter, skivsläpp och annat eller skickar mass-SMS. Kopierat och klart, opersonligt och det går ofta direkt i papperskorgen och vid upprepade tillfällen innebär det förlorade potentiella relationer. ”Om det är något som som spammarna har lärt oss så är det att trycka på delete-knappen” – Seth Godin
Sen finns det utskick som ligger på rätt sida gränsen. Dvs utskick via din e-postlista till dina fans, utskickslistor till press, media, bloggar mm (som har gått med på att finnas på listan), inbjudningar till evenemang och till fan-sidor mm. Men hur effektivt är det egentligen?
Ja, pratar vi om mail-vägen, så är en enkel regel att personliga meddelanden i princip alltid går före massutskick. Även om det är ett utskick någon har registrerat sig för. Någon som har bemödat sig att skriva ett personligt meddelande känner man sig helt enkelt mer ansvarig att svara eller agera på. Har man ont om tid (vilket alla har), så hamnar massutskicket i högen eller papperskorgen, eftersom man inte känner det som ett måste att göra något.
Det kan kännas som en stor vinst att ha fått ihop en accepterad lista på 1000 adresser till media, bloggare och andra, men vad är den värd om dina utskick ändå hamnar långt bak i kön? Den som istället lägger ner lite tid att kontakta 100 av dessa, med ett meddelande riktat till just den man skriver till kommer säkert att få ett betydligt bättre resultat. Och eftersom det är personligt riktat så kan man kanske också få en intressant dialog på köpet och en relation.
Betyder detta då att e-postlistor är meningslösa? Nej, inte alls, som jag har beskrivit tidigare, men det gäller att fundera på vad man vill uppnå när man skickar något och till vem du skickar det. Ett nyhetsbrev är i första hand till för att informera om något, inte att tvinga någon att agera på ett visst sätt inom en viss tid. Det krävs ju också att de som är med i listan verkligen vill vara där.
Bry dig om personen/personerna i andra ändan av tråden, det märks. Fundera på vad som är av värde för just den eller de du skickar till. Vill du bli spelad i radio, synas på bloggar, bli omskriven i pressen, rikta dig då direkt till den personen du vill tala med. Kanske kan du skicka ett personligt meddelande till en del av dina vänner som du bjuder in på Facebook till din fan-sida, eller när du gör ett evenemang om en spelning. Blir dessutom både roligare och mer spännande.