Det var ett tag sedan vi skrev om nyhetsbrev och e-postmarknadsföring. Detta betyder inte att jag anser att det har blivit mindre intressant att använda sig av i marknadsföringen. Jag ser många artister som numera använder sig av Facebook och Twitter som om det vore ett nyhetsbrev, vilket inte fungerar särskilt väl alls.

Att använda Facebook som informationsblad fungerar rätt dåligt, då informationen strax passerar bort plus att sannolikheten för att en större andel av dina fans hinner läsa infon är mycket liten. Att sälja saker på Facebook är heller inget som fungerar något vidare. Varför inte? Jo, det är en social mötesplats, och inte brukar vi prångla på våra vänner en massa saker när vi bjudit hem dem på middag?

Det är här nyhetsbrevet kommer in i bilden. Här kan du samla dina trognaste fans, de som inte vill missa när det händer något, eller vad som finns tillgängligt. Vi har skrivit en del om det tidigare och även om avarterna av det, men några som vet ännu mer om detta är Apsis, vilka själva har en webbaserad tjänst för nyhetsbrev och som har en mycket bra sida innehållande en e-postskola och mängder med tips. Förvisso generellt riktat till företag men nästan allt passar alldeles utmärkt in i musikbranschen om du nu är artist, skivbolag, arrangör eller något annat.

Välkomstmejlet

Ta bara sånt tips som det om välkomstmejlet. Dvs det som skickas till prenumeranten precis efter att man har anmält sig. Enligt undersökningar så är just detta mejl det mest lästa av alla. Ca 70 % av alla läser detta.

Istället för att bara skicka ”Tack för att du registrerade dig”, så ska man då givetvis se till att välkomnandet innehåller mer information. För att man ska känna sig mer välkommen såklart, men också för att ta tillfället i akt och presentera något som du verkligen vill att de ska se, upptäcka, sprida eller köpa.

Ja, detta och mängder med andra tips hittar du hos Apsis.

  • Share on Tumblr

Mp3.comDen en gång i tiden populära sajten Mp3.com har i dagarna gjort en lite oväntad comeback. Det är CBS, vilka också driver Last.fm, som har återupplivat det klassiska domännamnet.

Och som tidigare så handlar det om att sprida fria mp3-filer för de artister som vill göra detta. Det är ett enkelt och snyggt gränssnitt, lätt att lyssna och det krävs inga registreringar för att ladda hem låtar som lyssnare.

Inga konstiga tävlingar och inga avskräckande osajnat-skyltar utan de har från början med både etablerade artister såväl som okändare sådana. Det finns en musikblogg och diverse listor på vad det lyssnas mest på, samt genre-listor.

Som artist kan du få med din musik där tillsammans med en artistsida med bio och länkar till låtar på andra ställen som Itunes mm. Detta sköts via Last.fm vilket du kan läsa mer om här.

Huruvida din musik kommer att exponeras bra här är svårt att säga. Last.fm är ju en sajt som i Sverige har fallit en del i glömska, både pga konkurrensen från Spotify och pga de begränsningar för lyssnande som har införts. Denna sajt känns som ett naturligt komplement till Last.fm och om de får tillräckligt mycket artister att haka på så kan det bli en trevlig sajt att upptäcka ny musik på.

Jag vill inte jämföra sajten med alla dessa ”lägg-upp-din-musik-och tävla-som-osajnad-indie”-sajter, vilka huvudsakligen besöks av artisterna själva, utan snarare mer med Hype Machine och Shuffler.fm, andra musikupptäckarsajter av rang. Den har då möjligheten att bli ett komplement till dessa sajter då musiken hämtas från Last.fm och inte från mp3-bloggar, vilket kan ge ett lite annorlunda utbud av musik och locka fler lyssnare att ladda hem låtar.

  • Share on Tumblr

Ja, Seth Godin sammanfattade det nyligen med att svara på frågan vad folk i allmänhet vill: Vad vill kunder, vänner,  anställda, grannar, användare, släktingar mfl, kanske även företag?

se mig
gilla mig
rör mig
gör vad jag vill
sakna mig om jag försvinner

Vän av ordning inser snabbt att det är ju precis så artister och skivbolag har agerat under långa tider, och som fortfarande sker på på de flesta Facebook-sidor, i mailutskick, på hemsidor och annat:
Gilla mig, lyssna på mig, köp min skiva, köp mina biljetter, kolla på min video, läs vad jag skriver, beundra mig, rösta på mig!

Vad händer då om du som artist i sociala sammanhang fortsätter agera efter detta, och uteslutande ger uttryck för samma behov som dina fans?

Ja, du blir en i mängden, en av alla, varken mer eller mindre.

Vad skulle hända om du fokuserade dig på vad dina fans vill istället för vad du vill?

  • Share on Tumblr
blank