boringGår det att bygga en trogna lyssnare på webben. Att hitta fler fans och behålla dom.
Klart att det går, men vad är det som gör att vissa lyckas och andra inte?
Det funderar jag ofta på så klart, med tanke på för mina egna projekt och artister jag  jobbar med.

Det finns självklart  många svar på den frågan.

Du behöver bra musik, men det räcker inte tror jag. Inte på nätet. Det måste till något mer som gör dig intressant, som gör att folk vill komma tillbaka.
Och man kan ju vara intressant på många olika sätt, men oavsett det så tror jag att om man ska lyckas på nätet så är det en sak som är viktigare än något annat. 

Var personlig!

För människor (och därmed artister också) som är personliga är också intressanta. Gå till dig själv och se på de som du själv gillar på nätet. Är det inte de som är tydliga, som är personliga, som du vet vad de står för som stannar längst i ditt medvetande?

Och kanske är det lättare sagt än gjort?
Men inte så svårt att du inte kan börja. Så här är några praktiska tips:

- Ge och berätta om dig själv när lägger ut saker på nätet, när du skriver på Facebook. Inte bara vad som hände på senaste giget (”Det gick kanonbra!”), utan hur du kände, vilka förväntingar du hade innan,  vad som gjorde dig glad, varför du blev besviken osv…

- Berätta historien runt omkring. Om du lägger ut bilder från senaste studiosession på bloggen så skriv inte bara ”Här kommer lite häftiga bilder från senaste repet” (om du överhuvudtaget skriver något). Det gör inte bilderna häftigare och intressantare. Berätta istället något som inte syns på bilderna, om hur ont det gjorde, att du fick tejpa fingrarna efteråt osv…

- Tyck! Tyck om! Tyck inte om! Och berätta det. Att läsa om vad du gör är inte alls lika intressant som att höra dina åsikter. Åsikter gör oss tydliga och andra älskar att relatera till dem. Ett tydligt, extremt och aktuellt exempel är fru  Anna Anka (vars åsikter jag för tydlighetens skull definitivt inte håller med om!)

För till sist handlar det egentligen bara om en sak, precis som det gör i all annan kommunikation mellan människor (och musik på nätet handlar om kommunikation mellan människor), du får i längden tillbaka ungefär lika mycket som du ger.

  • Share on Tumblr


One Comment

  1. #
    Så klart att du är intressant! | Blindmen
    september 30th, 2009 at 11:39

    [...] Idag blir det en kort liten tanke, en fortsättning på mitt tidigare inlägg i veckan om att vara personlig i sin kommunikation. [...]

blank