cavin-liveSaknar bokare? Kan inte få gig? Ta saken i egna händer!

Jag ska berätta lite vad bandet caVin från Uppsala gjorde under ett par somrar. Jag använder dem som case utan att gå för djupt i detaljerna, fastän principerna är desamma.

De ville ut och spela, men hade ingen som bokade gig åt dem, så de spånade fritt och kom på att de skulle göra en spontanturné. Alltså en turné som inte är 100% förbokad, utan de satte som mål att skaffa spelningar varhelst de kom. caVin bokade några få spelningar på förhand för att kunna schemalägga rutten på ett vettigt sätt. De samarbetade även med lokala akter som bidrog till att dra publik. Och säg det lokala band som inte vill spela när ett gästande band står för full backline och PA? Glöm inte att låta den lokala akten vara headline-akt, annars lär publiken rymma när ni ska gå på scen…

Tillstånd
Gör man en sån här turné är chansen stor att man vill spela på gatan eller på ett torg. Som tur är kräver det inte nån större administration att skaffa tillstånd, vilket är ganska lätt att få. Tillstånden ordnar man genom polisens tillståndsavdelning och tar normalt en vecka att få och kostar ett par hundra (el är ofta inkluderat, annars kan det kosta ytterligare någon hundralapp), men de flesta hanterar det på en dag eller två om man förklarar att man är ute på turné och råkar ha vägarna förbi på lite kort varsel.

Kostnader
Här låter jag Arne Hirvi från caVin ge dig lite tips kring kostnader:

- ”Ytterligare tips på sätt att täcka kostnaderna är att starta en förening och söka bidrag för projektet. En del kommuner är inte lika omöjliga som Uppsala kommun har varit mot oss. Sen finns till exempel MoKS som man kan ansluta föreningen till och söka projektbidrag. Den här typen av projekt uppskattas inom MoKS, det vet vi! Har man tur täcker bidragen de fasta kostnaderna med resa m.m. och sen är det bara att lira och sälja plattor och merch..”

Under första turnén, ca 2 veckors tid, åkte caVin runt Mälardalen och rodde faktiskt projektet ihamn. Ett annat år gjorde de samma sak fast kusten söderut, med samma framgångar.

Nu undrar ni säkert hur de gjorde och vad som krävs…

En spontanturné kräver egentligen inte mycket annat än 4 saker:

  1. Ett band som vill spela + lite förberedelser
  2. Lite utrustning
  3. Transport
  4. Kreativa idéer
  5. Boende

Bandet
Goes without saying, självklart behövs musiker som kan framföra er musik. Men det intressanta är att det kanske inte alltid krävs ett fullt band. Utan ibland kanske det passar med bara gitarr och sång på två pers. Tänk igenom detta och försök hitta varierande sättningar redan innan ni ger er ut, det lönar sig. För ni vet aldrig vilken typ av spelning ni får tag på och vilka krav de ställer. Förberedelserna består i att göra upp en turnéplan som är rimlig och att ni kollar igenom utrustningen så allt funkar som det ska; beställer t-shirts, trycker flyers och har affischerna redo. Jag kan rekommendera VistaPrint.se. Det är också viktigt att planera vilka städer, vilket området skall ni besöka och under vilken tid?

Utrustningen
Här är det såklart svårt att ge råd, beroende på vilken genre ni tillhör, men ha med er ett PA och en backline så ni skulle kunna spela på torget i Åmål om ni fick chansen – och därmed klarar ni också kraven för de allra flesta krogspelningarna. Tänk också på att ni kan få spela på ställen utan ström!

Transporten
Alla musiker samt utrustning borde få plats i en liten van eller folkabuss. Det blir ganska kostnadseffektivt om man tänker på att ni ska vara ute i en vecka eller två. Om alla pytsar in samma summa bensinpengar innan och gör ett kör schema så blir det inget bråk om den saken heller. Men visst kan man åka tåg eller cykla också!

Kreativa idéer
Det är här det roliga börjar… Ni som musiker ska alltså försöka hitta ett gig i varje stad/ställe ni landar. Må vara en coverspelning på en pizzeria (slipa repertoaren!) eller ett trubadurgig för två på stranden eller en spelning för hela bandet på stans rockklubb, vem vet. Var förberedda. Och framförallt, våga fråga!

Ni kan inte räkna med mycket gage, ni är ute för att ni gillar att spela och vill få rutin på det. Så erbjud en spelning på en restaurang t.ex mot mat som ersättning. Det drar ned era kostnader, ni får spela och restaurangen får musik! Alla vinner.

Poängen är att tänja lite på gränserna och målet är att få spela, under vilka former som helst. Därför ska ni inte vara selektiva. Gå på magkänslan och prata med folk. Ni anar inte vilket resultat det kan få…. om man bara ger lite av sig själv så har man så mycket tillbaka.

Boende
Jag låter ordet gå till Arne igen:

- ”Det kan vara bra att ha med sig tält. Ful-camping är allemansrätt så länge man sköter det snyggt och inte är inne på privat område. Varför inte jaga gig på campingar? Vi har försökt, men inte fått napp på de ställen vi testat. Däremot var många generellt sett intresserade så för oss var det nog bara dålig tajming. Däremot har vi sovit på några spelställen, liggunderlag och sovsäck på kontorsgolv, typ. Funkar klockrent! Lirar man med några lokala band så har man många trådar att dra i för att få låna nån soffa här eller där.”

Slutsats: vad ger det?

En spontanturné ger väldigt mycket! Sammanhållning åt bandet, en massa rutin och det skapar nya vägar för musiken att nå ut, plus att ni får en helt ny upplevelse och har skitskoj under tiden och lär er nåt nytt!

Under varje gig får ni möjlighet att promota er musik: sälja t-shirts, dela ut flyers, sälja cd:s, ta bilder, prata med er publik etc. Det är värt hur mycket som helst. Ta bara en vild idé här…. tänk om ni tog bilder på varje spelning och sa till alla besökare att ett bildgalleri ska läggas upp när ni är klara med turnén. Tror du inte att de allra flesta som var på spelningen skulle kolla in galleriet? Jodå! Och det ger er ju ännu en chans att nå publiken med att sälja in er musik, om de nu inte köpte er skiva på plats.

Sen kan man ta det ett steg till. Samla in mailadresser från publiken och maila dem ett exklusivt mail med bildgalleriet och bjud på en låt alldeles gratis – med fördel en liveinspelad låt från just den spelningen.

Ett annat sätt att fånga publikens intresse är att säga att ”vi spelar in detta idag, vill ni köpa spelningen på cd, skriv upp er här!”. Möjligheterna är många!

När ni är på plats och har fått en spelning, gör det bästa av den och försök fånga er publik och få dem att komma tillbaka nästa vecka, nästa månad, genom att locka med något – nyhetsbrev, bildgalleri, exklusiv inspelning, personlig hälsning eller vad det nu kan vara.

Det är inte svårt, men säkert väldigt roligt! Jag har dessvärre aldrig gjort en spontanturné själv, men blir ju lite sugen nu…. nån som vill hänga på?

Sort tack till Arne Hirvi, caVin, Uppsala –  för all information!

  • Share on Tumblr


One Comment

  1. #
    Pär Berglund
    maj 30th, 2009 at 13:28

    Ja, underbar idé, riktigt kul läsning.
    Vad gäller boendet kan jag tipsa om sajten http://www.couchsurfing.org/
    Enkel idé: Man upplåter en soffa hemma hos sig själv och kan själv bo på soffor världen över.

blank