Vi pratar om ju rätt mycket om marknadsföring av musik här. Konstigt vore väl annars. Det är ju därför vi är här. Och förhoppningsvis du också. Det blir mycket idéer, teorier, tips på sajter och tjänster. Men vad innebär allt det där vi skriver om i praktiken på ett mer personligt plan?

Här kommer några tankar, erfarenheter och förhållningsätt som jag har gjort till mina och som gjort det lättare att överleva med drömmen någorlunda intakt. Som gjort det möjligt att hitta en uthållighet och sätt att jobba vidare med det jag tycker bäst om att göra. Musik!
Kanske kan de fungera som en inspiration för dig.

Se det som jobb!

Det som har betytt mest för mig var den dag då jag själv valde att se på mitt arbete med musik (ur alla aspekter) som ett jobb. Det kan vara ett heltids-, halvtids-, helg- eller bara några kvällar-i-veckan-jobb, men likväl ett jobb med allt vad det innebär. Det måste till exempel göras även dagar då man inte har lust. Det har delar som är roliga och utvecklande och delar som är tråkiga men som måste utföras ändå.
Det var säkert inte för att administrera nyhetsbrevsadresser som du började som artist,  men vill du nå ut måste någon göra det. Och innan du har råd att betala, eller övertyga någon annan att göra det, är denna någon du.
Självklart finns det en kreativ sida också, men det är bara en del av arbetsbeskrivningen.
Att se det som ett jobb är också ett sätt att föra in ett långsiktigt perspektiv i arbetet med att skapa en musikkarriär. Ett jobb är något man har under långa perioder, på samma sätt som att det tar lång tid att bygga en artistkarriär (och då pratar vi inte om ett par år eller så utan om decennier eller varför inte hela livet). Ett jobb (dvs. du som artist) är något som långsiktigt måste fungera tillsammans med resten av livet, förhållanden, familj, barn, vänner, andra jobb osv.

- Sluta hoppas!

Ja faktiskt, sluta hoppas. För att gå omkring att hoppas för mycket får dig bara att fokusera på saker oftast inte har hänt ännu och som du inte har någon kontroll över. Istället för att fokusera på det du kan göra här och nu och som du kan påverka.
”Hoppas bara att den och den på det och det skivbolaget/bokningsbolaget/artistsajten lyssnar på skivan som vi skickade”.
”Hoppas att den där journalisten/A&R-snubben/skivproducenten kommer på spelningen. Då kanske det kommer att börja hända lite saker.”
Lyssna på hur det låter. Känns det som du har har kontroll över situationen och har makten över ditt eget öde. Inte riktigt kanske. Att hoppas leder oftast till att du blir passiv istället för göra saker här och nu som faktiskt leder framåt.
Och förväxla inte att hoppas med  att drömma. Att drömma är en helt annan sak. Att drömma är viktigt. För det är drömmen som beskriver målet, om dit du vill nå. Så sluta hoppas, arbeta i nuet och dröm om dit du vill komma.

- Använd din tid rätt och arbeta för kvalitet istället för kvantitet!

Du kan lägga upp din musik på hundratals sajter, skaffa hundratusen vänner på Myspace, vara med tävling efter tävling, hamna på lista efter lista och inget av det har i sig något egentligt eget värde.Det låter kanske häftigt i en pressrelease men i praktiken betyder det ingenting. Det är väldigt svårt att omvandla det till något annat, till t.ex skivförsäljning eller besökare på en konsert. Om inte annat tar det mycket tid, och kanske pengar, i förhållande till vad du får tillbaka.
Ställ dig frågan hur många av dina Myspace-vänner skulle köpa din skiva? Hur många går på din konsert bara för att du har legat högt på en lista eller har vunnit en tävling?
Inte förrän du tar dig tid att bygga en relation till dina lyssnare, dina Myspacevänner, dina Facebook fans får de något värde. Du måste prata med dem, få dem att känna sig sedda, du måste betyda något för dem.
Så innan du springer runt och samlar in ännu fler fans och lyssnare till din sida, har du verkligen gett de fans du redan har den uppmärksamhet som de är värda. Har du svarat på alla bloggkommentarer, alla mejl? Om inte? Då är det inte mycket mening att skaffa fler.
Det går faktiskt att vända på hela resonemanget och det blir kanske ännu tydligare då.
Inte förrän du får ett värde för dina lyssnare och fans blir också de värdefulla för dig.

  • Share on Tumblr


One Comment

  1. #
    Roger Häggström
    december 10th, 2009 at 15:48

    Bra skrivet!

blank