jaycutJag är mycket inne på video för tillfället. Jag tycker att det på många sätt är roligare än bilder. Den extra dimensionen av rörelse och ljud tillför mycket.

Men att göra video tar mycket tid, framför allt om man vill redigera och inte bara lägga ut klipp direkt från kameran. Och att hitta en smidig videoredigerare är faktiskt inte det enklaste.

Men det finns faktiskt möjligheter att  redigera filmer direkt på nätet. Jag har provat webbsajten JayCut.

Du kan ladda upp dina filmklipp, musik, och bilder och sedan i ett enkelt webbgränssnitt redigera dem till en film. När den är klar kan hämta den färdiga filmen (för att lägga ut på t.ex YouTube), skicka den via e-post, eller direkt lägga ut den på din Facebook profil.

Jag skapade ett konto, laddade upp några filmklipp och några minuter senare hade jag en en färdig film. Visst är möjligheterna begränsade, det finns inte alla avancerade funktioner och möjligheter som i en fristående editor, men det som finns fungerar och täcker mina grundläggande behov.
Tjänsten är gratis men är fortfarande i beta version.
Och jag kan se användningsområden även för den som normalt vill använda mer avancerade funktioner eftersom det inte krävs tillgång till installerade program på en specifik dator. Du kan snabbt redigera mobilklippen från t.ex. senaste konserten och lägga ut så länge som du har tillgång till en webbläsare.

Videoskapande lite enklare och mer tillgängligt helt enkelt.

 • Share on Tumblr


2 Comments

 1. #
  Asatron
  oktober 15th, 2009 at 16:49

  Intressant…
  Jämfört med Movie maker?

 2. #
  Lasse Thomasson
  oktober 16th, 2009 at 09:32

  Kan inte Movie maker mer än ytligt, men så långt jag kan se så är det ungefär samma funktioner.
  Men skapa ett konto på JayCast och jämför själv.

  Är du lite mer seriös med videoskapandet än att bara skapa enkla filmer med ett antal klipp efter varandra så fundera på att skaffa en lite mer avancerad redigerare.

  Mitt tips på PC är Sony Vegas HD http://www.sonycreativesoftware.com/moviestudiohd (specialiserad på online publicering)
  För 28 Euro får du en nästan professionell redigerare med helt andra möjligheter än Movie maker.
  Väldigt prisvärd och mycket för pengarna (om man har de behoven).
  Man kan ladda ner och prova det i 30 dagar utan begränsningar.

blank