Vi pratar mycket om marknadsföring här på Blindmen, och egentligen är det inte speciellt konstigt, för i min värld är det all du gör som artist för att hitta lyssnare och få uppmärksamhet marknadsföring.
Och i den här nya världen med alla sina möjligheter kastar vi oss över allt, lägger upp oss på alla ställen vi kan, twittrar och facebookar och skickar till podcastare och bloggare.
Börjar en lätt frustration smyga sig in? Börjar det kännas svårt att hinna med, för många ställen att uppdatera och, tiden räcker inte till helt enkelt?
Allvarligt, när ska vi ha tid att spela och skriva ny låtar? Det är ju ändå för musiken vi håller på.

Då är det dags att skapa en riktning och fokusering på hur du marknadsför dig själv, att använda din tid och de verktyg som finns till hands på ett effektivt sätt. Så att de faktiskt tar dig närmare den där drömmen som du går och bär på. Och som kanske gör det möjligt att till och med välja bort vissa saker.

Kanske dags att gör en marknadsföringsplan som kan hjälpa dig att prioritera och välja. Som hjälper dig att komma lite längre åt rätt håll.
Det låter kanske komplicerat men är det egentligen inte. Det handlar mest om att börja fundera på vad som är målet, vilka förutsättningar och krav finns för att nå dit, och vad behöver jag göra för att uppfylla dom förutsättningarna och kraven.
Och att fundera på det i just den ordningen.
Så häng med så ska jag ge lite tips i tre inlägg som beskriver och förklarar lite närmare.

Vi börjar med den första och kanske viktigaste punkten:

1. Vad vill jag, vad är målet?

Men vadå, ska det vara så svårt? Jag vill bli stor så klart.
Men stor på vad?
Nej, det borde inte vara så svårt, men förvånansvärt många svävar på målet när man frågar.

Målet kan vara väldigt olika saker, men de måste utifrån min erfarenhet vara någorlunda konkret. Bli ”större än Beatles” eller ”världsdominans” är snarare drömmar än mål (och inte på något sätt fel, bara lite för luddiga för en marknadsföringsplan). Att skaffa ett skivkontrakt är inte heller ett bra mål i mina ögon, det är snarare ett möjligt krav och förutsättning för att t.ex. sälja ett visst antal skivor
Målet måste också ha en tidsaspekt. När du ska ha nått målet.
Till sist måste målet vara möjligt att nå, inte vara alltför orimligt.

Gillar du att att spela live så är ”Göra minst 80 spelningar under 2010 i Sverige” kanske ett bra mål.
Och om det är låtskrivare som du vill bli är kanske ”Att fem av mina låtar blir inspelade av olika artister under 2010” bra.
Skivförsäljning? ”Sälja 1000 ex av nya skivan under första året”. Varför inte?

Fundera själv, prova olika varianter och förslag. Är ni flera så använd varandra som bollplank. Låt det ta sin tid tills det känns riktigt rätt. Målet bestämmer mycket av vad som krävs och vad du ska göra. För varför ska du lägga ner massor med tid att bearbeta t.ex. Myspace om du egentligen vill ut och gigga i Sverige? Den tiden är till stora delar bortkastad i så fall.

Är ni ett band är den här punkten och diskussionen än mer viktig att ta så tidigt som möjligt. Visst, att ni inte är överrens om vart ni ska och drar åt olika håll är inte bra. Men framför allt, styrkan och kraften av flera personer som arbetar åt samma håll, med samma mål, kan faktiskt vara svår att stoppa.

Så fram med papper och penna, ta en promenad, eller sätt dig med bandet på ett fik istället för att repa en gång och börja beskriva vad ditt eller ert mål är.

I nästa inlägg går jag vidare med nästa steg, om att ta reda på vilka förutsättningar och kravs som finns för att uppnå ditt eller era mål.

/Lasse

  • Share on Tumblr


Comments are closed.

blank