blenderFredrik skrev häromveckan vad, varför och hur om remixer.

Jag tänkte lite vidare. Varför inte ge alla som vill möjligheten att göra remixer eller nya versioner av en av dina låtar.

Om man behöver lite specialkunskaper för att själv göra en remix så är det desto enklare att ge andra möjligheten. Det enklaste är att göra submixar , d.v.s. mixar som bara innehåller vissa instrument eller grupper av instrument, t.ex. trummor eller sång. Sen låter du dina lyssnare ladda hem mixarna och göra sina egna nya mixar, med egen sång, egna solon, eller i helt nya arr.

Så plocka ut olika submixar av en dina mixar som egna audiofiler. Se bara till att de startar från samma punkt så att det blir lätt att synka dem för den som ska använda dom.
Mp3 räcker gott som format tycker jag, men använd gärna 192 Kbit eller bättre så blir kvalitén bra.

Låten och arret styr såklart vilka submixar du plockar ut, men det viktiga är att grupper av liknande instrument hamnar tillsammans. Då är det lättare att ersätta och göra om bara en del av låten. att behålla sång och gitarrer och lägga nya trummor.
För en vanlig rocklåt skulle uppdelningen mellan spåren kunna vara:

- Trummor. En mix av alla trummor och slagverk.
- Bas.
- Sången utan bakgrund.
- Gitarrer och syntar.
- Körer.

Sen kan du såklart också lägga med texten och ackord om du vill. Och har du spelat efter klick eller använder trummaskin så är en tempoanvisning mycket hjälp.

Packa ihop dom ett zip-paket och lägg upp på din hemsida så att alla att ladda hem och leka med hemma hos sig själva. Sen är det bara att berätta för världen var det finns att hämta.
Sen kanske du gör en remixtävlig, eller bara publicerar de bästa på din hemsida. Eller som extraspår på kommande CD:n.

Oavsett, remixer är kul, inte bara att göra, utan även för dig som är artist. Det är spännande att höra vad andra gör med dina idéer och dina inpelningar. Och kul att förlora kontrollen för en stund.

  • Share on Tumblr


Comments are closed.

blank