Annonsering för att nå nya lyssnare har vi knappt pratat om här på bloggen. En anledning är att det i de flesta fall är ett mycket ineffektivt sätt att nå ut med musik på. Vad gäller traditionell reklam i tidningar, TV, radio, banners osv så tror jag knappast någon kan räkna hem de investeringar som görs, såvida inte artisten redan är känd för målgruppen då det kanske finns en teoretisk chans åtminstone att det skulle löna sig. Det finns dock ett fåtal undantag, enligt min mening, och bäst i klassen här är Facebook ads.

Facebook ads är utformat på ett sätt som gör att det passar de flesta plånböcker, alltifrån några hundralappar och uppåt, samtidigt som dessa annonser inte är direkt störande och i vägen för användarna. Det går att testa och experimentera i liten skala för att hitta det sätt som fungerar bäst för just dig och det kan användas för flera syften. Jag tänkte dock koncentrera mig här nedan på hur man kan hitta nya lyssnare och återkommer i senare inlägg om andra sätt att använda det på.

Strategi

Steg ett handlar om att sätta upp ett rimligt mål med annonseringen. Att då tex försöka sälja ditt senaste album, via tex Itunes-länkar, till människor som aldrig hört det förut är mer eller mindre lönlöst. Utnyttja istället det som Facebook är bra på, dvs att skapa nya relationer och försöka engagera dessa med din övriga marknadsföring på din sida.

Ett givet mål är då att med en Facebook-annons försöka fånga upp människor som tycker att din musik är intressant och få dem att gilla din Facebook-sida. För att det ska vara meningsfullt, och inte bara siffersamlande, så krävs det att du är aktiv och engagerar dessa i nästa steg. Läs gärna en tidigare artikel jag har skrivit om hur detta fungerar idag på Facebook.

Eftersom du kan ange exakt vilken sida som man ska landa på när man klickar på en annons, så fungerar detta bra, och kan då bli något som kompletterar din långsiktiga marknadsföring om att bygga upp en fanbase.

Målgrupp

När du utformar en annons på Facebook så måste du ange en målgrupp för din annons. Grundkravet är alltid att du måste ange åtminstone de länder du vill annonsera för. Det är dock här som en stor fördel kommer in med Facebook-annonseringen. Tillväxten av din fanbase handlar mycket om att skapa ringar på vattnet, där dina befintliga lyssnare är dina främsta ambassadörer. Med en annons kan du här göra nya nedslag i områden som du idag inte når på ett bra sätt och börja bygga upp nya cirklar av lyssnare.

Många gånger handlar det om geografin i sig: Du kanske skulle vilja pröva dina vingar i ett nytt land eller vill du bygga upp en fanbase i en ny stad, för att kanske längre fram komma och spela där.  Du kan självklart också testa dig fram med flera mindre kampanjer om var din musik fungerar bäst.

Steg för steg

Här nedan så går jag igenom steg för steg hur du lägger upp annonser. Viktigt är begreppen kampanj respektive annons. En kampanj är det övergripande begreppet och kan innehålla flera annonser, och du skapar en kampanj när du skapar din första annons.
De flesta inställningarna för kampanjen och annonsen kan ändras när som helst när kampanjen är igång. Inställningar för kostnader och varaktighet kan man med fördel ändra efterhand man ser hur det går, medan tex inställningar för innehåll och målgrupp ändras mera sällan om man ska kunna dra slutsatser om hur det fungerar.

 1. För att börja skapa annonser så klickar du på ”Skapa annons”, vilket du hittar där annonserna vanligtvis finns på Facebook, till höger om rubriken ”Sponsrade”. Alternativt genom att klicka på ”Annonsering” längst ner på sidan.
 2. Första gången måste du skapa ett annonskonto på Facebook där du anger kortinformation och personuppgifter. Betalningen dras sedan veckovis i efterhand, där du betalar för resultatet. Eftersom du sätter ett tak för hur mycket en kampanj får kosta så kan du inte debiteras för mer än den summa du har angett som tak.
 3. Du klickar sedan på ”Skapa annons”, varvid du får upp en sida med en lång rad inställningar som jag här beskriver uppifrån och ned.

 4. Utforma annonsen

  I ”Destination” väljer du givetvis din artistsida och kategorin är ”Facebook-annonser” för det vi har pratat om.Under ”Typ av händelse” kan du välja ut en specifik statusrad, ”Annons om sidinlägg” eller, som jag har valt här i första hand, ”Facebook-annonser för sidor”.

  ”Målflik” anger den sida som användaren hamnar på när han klickar på annonsen. Om du vill göra ditt bästa för att få denne att lyssna innan han klickar gilla så är det en god idé att ha din musiksida som målflik. Själv föredrar jag att installera Bandcamps Facebook-app som musiksida, men det finns andra goda alternativ som Roots Music och Reverbnation. Då får du också statistik på lyssnandet, som kan matchas mot dina kampanjer. Det kan självklart variera en hel del, men riktvärden som vi har sett är att någonstans mellan 20-40% lyssnar på musiksidan av de som klickar på Gilla.

  I ”Text” har du 135 tecken till förfogande att uttrycka dig på. Inte mycket, med tanke på att det ska både vara lockande, vara personligt och dessutom försöka dra in lyssnare som kan tänka sig gilla just din typ av musik.

  Slutligen ”Bild”  där du laddar upp en bild, som blir kvadratisk, och som gärna ska dra ögonen tilll sig. Tänk på att bilden blir liten och att du kan behöva beskära bilder om du vill att detaljer ska komma fram. Vad gäller både text och bild, så kan det vara en god idé att testa olika annons-varianter mot varandra.

 5. Målgruppsparametrar

  Du måste alltid ange ett land, och du kan ange flera länder för samma annons. Jag skulle dock rekommendera att du gör en annons för varje land som du är intresserad av. Det gör att du kan göra separata kostnadsinställningar för varje land, vilket är nödvändigt om du verkligen vill nå ut till de länder du siktar på. Det kan skilja sig en hel del i annonskostnader från land till land och separerar du dem inte är risken stor att ett land ändå kommer att dominera annonseringen fullständigt.

  Det finns fördelar också att inrikta sig mot en enskild stad, förutsatt att den är stor nog, då sannolikheten ökar radikalt med att människor ser varandras gillanden och göranden och det blir lättare att få en geografisk bas för sin fanbase.

  Till höger om inställningarna (ej i bild), uppdateras hela tiden antalet för den potentiella användarbasen på Facebook, dvs att du kan se hur många du kan nå.”Demografi” anger framför allt åldern för de du riktar dig till. Har du en hyfsad känsla för detta så kan du mycket väl göra inskränkningar här för att få en effektivare visning av dina annonser.

  ”Intressen” känns lite väl oanvänt på Facebook för att användas i musiksammanhang tycker jag och vad gäller ”Kopplingar på Facebook” så är det lättförståeligt vad det innebär. Har du inte tiotusentals anhängare så kan det stå kvar på ”Vem som helst”.
  Att notera är att det finns något som heter ”Avancerade kopplingskriterier” där man tex kan rikta sig till de som följer en viss sida eller de som ska gå på ett visst event. Övriga inställningar under detta är mindre intressanta och kan gärna stå kvar på standardvalen.

 6. Kampanjer, prissättning och schemaläggning

  ”Kampanj & budget” - Här skapar du själva kampanjnamnet och anger hur stor budget du har för alla annonser som går under denna kampanj. Du kan då välja ”Livstidsbudget” för att sätta ett totaltak för alla dessa annonser tillsammans. Detta tak kan sedan ändras närhelst du vill under kampanjens gång.

  ”Schema” – Sätter du ”Livstidsbudget” så måste du också välja ett start- och slutdatum. Facebook portionerar då ut annonserna efter hur det går och hur lång tid de har på sig. Ett tillvägagångssätt kan vara att ställa in det på ca en vecka och sedan flytta fram datum efterhand du ser resultatet.

  ”Prissättning” – Det vanligaste är att man väljer att betala per klick, men egentligen är betalning per visning (per tusen visningar) samma sak i grova drag. Detta eftersom klickkostnaden är baserad delvis på hur många visningar det krävs för att få ett klick, dvs hur framgångsrik annonsen är.

  Väljer du ”Avancerat läge” så kan du själv ställa in hur mycket du vill betala för varje klick. Det intervall du får föreslaget för dig är de klickkostnader som gäller för just det urval av människor du har gjort vid just denna tidpunkt. Det kommer att ändra sig över dygnet och veckan, beroende på vad andra vill betala. Det är en form av auktion om utrymmet på Facebooks annonsplatser. Du kan mycket väl sätta ett lågt pris från början för att sedan studera resultatet och justera ditt bud efterhand.

 7. Det sista steget är att klicka på ”Beställ”, varvid Facebook kommer att granska din annons och godkänna den inom någon timme, vilket du också får ett meddelande om.

  Vill du sedan göra fler annonser under samma kampanj så går du till din annonssida, klickar på din kampanj och sedan på ”Skapa annons” uppe till höger.

Uppföljning

Genom att klicka på ”Annonsering” längst ner på Facebook-sidan, kan du sedan följa hur det går för dina annonser. Du kan titta på hur många gånger det har visats för hur många personer, hur många som har klickat, och hur många som har gillat din sida. Du kan pausa enskilda annonser, förlänga kampanjtider, öka budget och ändra budet när du vill. Och just det sistnämnda finns det oftast anledning att justera efterhand.

Vad kan man förvänta sig?

Det är naturligtvis omöjligt att säga exakt, då det beror på så många faktorer. Några riktvärden vi har sett när annonser har varit riktade till länder i Västeuropa och Nordamerika är en CTR (click-through-rate, klick per visning) på mellan 0,05-0,1% och en slutkostnad per ny gilla-klick på allt mellan 2 kr till 4 kr. Du kommer också att se att vissa länder helt enkelt är för dyra periodvis, och man får då vänta med dessa och försöka på annat håll.

En gilla-markering på en Facebook-sida är långt ifrån en markering om att man är ett ”fan” i dess rätta bemärkelse, som jag säkert tror alla är medvetna om vid det här laget. Om man gör det på rätt sätt, så kan det ses som en handskakning, en invit för vidare relationer och det förutsätter att du jobbar med din Facebook-sida på ett engagerat sätt, som vi har diskuterat här tidigare.

 • Share on Tumblr


6 Comments

 1. #
  Johan H
  februari 16th, 2012 at 20:17

  Bra artikel! Vill bara tillägga att det du helst skall göra med trafiken är att få den att prenumerera på ditt nyhetsbrev.. Att förlita sig på att folk ser dina uppdateringar i newsfeeden är fel i mitt tycke. Har själv lagt ut mycket pengar på att få fans/likes till min artist utan att de gör någon nytta nu på facebook.

 2. #
  admin
  februari 16th, 2012 at 20:27

  Tack Johan,
  Ja, det är en variant att göra så. Jag tror dock att det då kommer att kosta betydligt mer om du ska få någon utdelning på kampanjen. Jag tror att du missar alldeles för många då, men det är möjligt att det skulle gå att utforma på ett bra sätt.
  Och nej, man kan inte förlita sig på att folk ser statusinläggen, så det gäller att använda sig av Facebook på rätt sätt. Krävs en hel del engagemang och framför allt att inte se det som en nyhetskanal.

 3. #
  Lasse Thomasson
  februari 16th, 2012 at 22:10

  Ja, beroende på hur du underhåller din sida och vilken relaltion du har till dom som klickat like så kan ”reachen” dvs hur många som ser dina inlägg vara från 1 % till 40 %.
  Hur stor den är beror till stor del på hur du agerar själv på sidan, dvs vilken aktivitet du har, vad du skriver om och hur du agerar mot folk.

  Facebook premierar interaktion. Ju mer folk är aktiva på sidan desto större blir ”reachen”.

 4. #
  Johnny Hårdrock
  februari 26th, 2012 at 01:43

  Mycket bra artikel och tips! Ett annat tips är förstås Google adwords (Google-annonser).

 5. #
  Pär Berglund
  mars 1st, 2012 at 14:59

  Tack Johnny,
  Ja Google Adwords är ett viktigt verktyg för många verksamheter. Det fungerar ju dock på ett mycket annorlunda sätt än Facebook ads, då annonserna triggas efter vad man söker. Frågan är då för vilket syfte dessa kan användas. De data jag har för Google-annonsering vad gäller att dra till sig nya lyssnare visar att det inte är särkilt effektivt. Men kanske kan det användas för andra syften, tex för evenemang och specifika händelser.

 6. #
  Maini Sorri
  mars 2nd, 2012 at 14:58

  Det var mycket intressant att läsa om facebook ads, blir sugen på att testa. Kram :)

blank