Det verkar inte gå bra för MySpace. Inte tillräckligt bra trots den stora ansiktslyftningen. Och nu verkar det som om ägaren News Corp har tröttnat och aktivt är ute för att hitta köpare och det så snabbt som möjligt. Bland annat Mashable har skrivit om det under de senaste veckorna.

Pär skrev on MySpace problem i november. Att om du har det som din bas och primära hemsida på nätet så är det dags att ha en alternativ plan.
Ingen vet vad en ny ägare kan tänkas göra.
Med en ägare som har en idé och plan för hur man kan utveckla tjänsten kan det säkert bli bättre. Men en ägare som ser andra värden än musiken i Myspace kan lägga ner delar eller hela tjänsten med väldigt kort varsel.
Självklart ska vi inte måla fan på väggen, det kanske kommer ut något bra av det hela. Men samtidigt är historien full av tjänster som försvunnit mer eller mindre över en natt.

Så vi säger det igen. Använder du MySpace för att kommunicera med fans, arrangörer, bokare, andra band och media, fundera på hur du kan fortsätta den kommunikationen även om Myspace plötsligt inte finns. Kommer du överhuvudtaget kunna få kontakt? Har du t.ex. e-postadresser och webbadresser till dem?
Om svaret är att det skulle vara svårt så är det hög tid att börja göra något och hitta andra vägar för att hålla kontakten.

 • Share on Tumblr


3 Comments

 1. #
  Tomas Nilsson
  februari 16th, 2011 at 21:08

  Blir nödd att hålla med. Som arrangör i detta fallet konstaterar jag att dagens Myspace i princip blivit omöjlig att hantera. Det laggar, man har inskränkt egna möjligheter att piffa till sidorna, ja man har snart sagt inskränkt alla möjligheter att få till en bra sida. Att försöka efterapa Facebook var ju inte bara dumt utan direkt osmart, varför skall man välja ett sämre alternativ om ett bättre finns. Det är dock synd eftersom en liknande plattform för band, arrangörer och andra blir svår att finna. Behövs en ”mötesplats” alá Myspace där det är enkelt att hitta, och söka ny musik, nya band samt promota på. Myspace är kanske ingen större företeelse i Sverige men i t.ex USA är den ju ett av de instrument som de flesta arrangörer använder. Pratade med en club i veckan och var också oerhört besvikna och konstaterade att nu genast blir livet som arrangör betydligt mycket svårare. Visst man kan skapa en egen hemsida, googla och skriva mail, men blir inte detsamma. Risken är stor att cybervärlden blir än mer uppdelat med en massa småöar (hemsidor) som flyter fritt utan någon uppmärksamhet. Tänker framförallt på sk upcoming bandsom vill sprida sina alster, de stora ja de får ju all uppmärksamhet de behöver ändå. Skrev till höga vederbörande på Myspace som beklagade min negativa inställning över försämringarna men konstaterade att det ju var användarnas fel????
  De menade att folk svek dem???? Konstaterar att trots att USA skryter med att vara världens största demokrati, gäller det ju inte där det finns pengar att hämta. Man bryr sig inte om användarna, man genomför förändringar utan att höra med folk om de tycker det är bra eller inte. Facebook t.ex är ju ett sånt lysande exempel som smyginför förändringar som gör det svårare för användarna. Återstår egentligen att alla vi inom musikbranschen på den lägre nivån ser till att skapa alternativ utan påverkan av varken bolag eller moneymakers alá USA….

 2. #
  Lasse Thomasson
  februari 17th, 2011 at 09:44

  Vilket bara visar att de nuvarande ägarna knappast har förstått vad som drev sajten och vad som skulle fått den att fungera.
  Det blir bara tydligare och tydligare att ägarnas och användarnas agenda med tjänsten skiljer sig mycket åt. Fast den skillnaden har varit tydligt väldigt länge, i flera år, tycker jag.

  Själv kommer jag inte att sakna Myspace om den försvinner, men istället det som Myspace skulle kunna ha varit.
  Vi får väl se om det är någon som plockar upp bollen.

 3. #
  100 tips för band & musiker online!
  mars 18th, 2011 at 14:39

  [...] ”Häng med”… Det var ju till exempel inte alls länge sedan som Myspace var den hetaste sidan på nätet för musiker, är du fortfarande allra mest aktiv där hänger du [...]

blank