MyspaceMyspace har varit den givna hemmabasen för många band under ett antal år nu. För ett par år sedan var sajten också världens största sociala nätverk och möjliggjorde direktkontakt med stora grupper av fans, speciellt på andra sidan Atlanten.

Sedan dess så har det hänt en del. Myspace har sedan början av 2009 tappat mer än 2/3 av sina besökare, om inte mer, och de förändringar som har gjorts på plattformen har hittills inte kunnat vända på de stadigt neråtgående kurvorna. Häri ligger också en stadigt minskad lönsamhet, som idag är vänt till en förlust på 156 miljoner dollar per kvartal.

I samband med att det ”nya” Myspace rullades ut förra veckan, så gick Myspace ägare Newscorp också ut med att de kommer följa siffrorna kvartalsvis nu, och kommer försöka sälja företaget om det inte vänder inom en relativt snar framtid. Om det nu går att sälja. Sannolikheten att det skulle vända ser jag dock som ganska osannolik. Ta en titt på Alexa.com (ett företag som mäter besöksstatistik) för att göra en egen bedömning.

Om du är en artist som har förlitat dig på Myspace, som din givna referenspunkt på nätet, så skulle jag vilja rikta en uppmaning om att skaffa en egen hemsida inom en snar framtid. Att ha en egen hemsida tycker jag är en självklarhet och har inte nödvändigtvis med just Myspace att göra, men om du nu har förlitat dig på Myspace för att hålla kontakt med arrangörer och andra band, presentera information och blogga mm, så är det hög tid att börja driva över dessa kontakter till en egen hemsida, en egen ”base of operations” som inte riskerar att läggas ner. Det tar tid att bearbeta detta och det är hög tid nu.

Detta är ingen uppmaning att överge Myspace, om du gillar det, det finns fortfarande kvar och kan mycket väl fortleva under nya ägare och nya former om det går så långt. Men saken ställs på sin spets i denna osäkra situation och poängterar det vi har sagt förut om vikten av att inte vara helt beroende av andra plattformar.

Vi har skrivit om hemsidan förut i dessa inlägg:
Var har du ditt hem?
Vad ska du ha på sajten?

 • Share on Tumblr


8 Comments

 1. #
  P.
  november 16th, 2010 at 14:47

  Hej!
  Jag försöker hjälpa ett band på fötter. De har spelat runt lite i Sthlm, på ett fåtal barer, en lokalfestival i somras, men har de inte spelat på ett tag.

  Skulle ni inte kunna skriva lite om bästa sättet att nå ut till livescener? Hur man går till väga och så?
  MVH
  P.

 2. #
  Myspace på väg att försvinna? | The BandMeeting
  november 16th, 2010 at 15:22

  [...] Pär Berglund på Blindmen.se uppmanar er som bara finns på Myspace att skaffa en hemsida nu! Så att ni inte tappar era kontakter, alternativt fokuserar på fler sociala medier än just Myspace. [...]

 3. #
  Jamin Pirnia
  november 16th, 2010 at 16:20

  Jag hoppas de blöder ihjäl. Har aldrig varit och kommer inte bli ett fan till ett superego community som myspace. Nu vet man heller inte vilka de riktar sig mot: artister eller användare.
  Men de kan ju fortsätta rippa från Facebook.
  Jag har nu mer 57 vänner som jag följer och har kontakt med än 600 stycken spammare.

 4. #
  Pär Berglund
  november 16th, 2010 at 21:48

  @P. Ja, jag kommer nog att skriva lite om olika aspekter av spelningar framöver.

  @Jamin, jag tror nog att de senaste året har riktat sin verksamhet mot annonsörer och i viss mån majorbolag, och kanske inte så mycket användarna.

 5. #
  Johnny
  november 17th, 2010 at 11:03

  Skrev ett hyffsat positivt inlägg om nya Myspace igår..
  http://musikpromotiononline.blogspot.com/2010/11/nya-myspace-2010-ar-har.html
  Men efter att ha läst på lite mer om hur illa ställt det är så får jag nog än omvärdera det lite. Det är lite synd på en sajt som skulle kunna vara väldigt bra om allt funkar som det ska. Jag tycker inte att alternativen är särskilt bra heller, men det kanske kommer.

 6. #
  P.
  november 17th, 2010 at 20:49

  Vad bra!

  För övrigt uppskattar jag bloggen väldigt mycket! Jätteintressant, verkligen.

 7. #
  gibben
  november 22nd, 2010 at 08:34

  MySpace har varit en väldigt enkel lösning för vårt band när det gäller hemsida. Ingen av oss kan, eller har en massa tid, att lägga på att göra en bra hemsida. Har alltid haft blandade känslor till MySpace, och efter nya uppdateringen så rasade det rejält måste jag säga, nu får vi se vad som händer…

  Ha det!

  //Peter, Sagabond

 8. #
  Kommer MySpace att bli NoSpace? | Blindmen
  februari 16th, 2011 at 20:43

  [...] skrev on MySpace problem i november. Att om du har det som din bas och primära hemsida på nätet så är det dags att ha en [...]

blank