Länkkraft

Att kommunicera, Tips 13 februari, 2009

down to the wellTänkte sticka in med att peka på en liten detalj men som i det stora hela är oerhört viktig: Länkar

Jag ser förvånansvärt ofta i pressutskick, statusrader och speciellt Myspace-bloggar från artister, skivbolag och andra att det saknas länkar till det man vill göra läsaren uppmärksam på. Ja, webbadressen finns ju nästan alltid med, men det är då ingen klickbar länk.

Varför är det så viktigt då? Ja, om det bara är en text så krävs det av läsaren att han kopierar texten, öppnar webbläsaren, ett nytt fönster eller flik, klistrar in webbadressen och sen trycker på Enter-knappen. Och, de flesta kommer inte att göra det. De flesta, av de som mycket väl skulle kunna vara intresserade av det du har att presentera, kommer att fortsätta att göra något annat eller säga ”Det gör jag sen”.

Och länkar har en än vidare betydelse än så. Christian Rudolf på Disruptive pratar ofta om länkkärlek och att se på dem som ett sätt att överföra energi mellan människor, oberoende av tid och rum. Och det är länkarna som gör att du syns i Google-sökningar.

Så vad göra?

Ja, i många fall som i e-post eller Facebook-meddelanden och statusrader räcker det med att sätta http:// framför adressen. Glöm inte detta. Tyvärr är nätet lite nördigt här fortfarande, att man måste göra detta.

Och i blogg-verktyg och forum finns det alltid knappar för att lägga in länkar. Lär dig hur dessa fungerar.

Och i vissa fall (tyvärr), som tex Myspace-profiler måste man skriva in HTML-koden för en länk:
<a href=”http://www.minsida.com”>Mintext</a>

Självklart för många, men ack så viktigt.

 • Share on Tumblr


5 Comments

 1. #
  Maini Sorri
  februari 13th, 2009 at 19:38

  Hej!

  Vad roligt att ha hittat till er nya blogg! Det ser jättebra ut och tipsen är ovärderliga!
  Kram
  Maini

 2. #
  Robert
  februari 13th, 2009 at 22:05

  men ibland tvingas man att skriva text och inte göra länkar av det. tex på myspace så verkar de förbjuda vissa länkar har jag märkt … länken funkar osv men när man skickar upp den å ska prova den då kommer det en myspace sida som talar om att man har försökt länka till en spam/virus bla bla bla site :(

  dessa tex:
  http://grubtunes.blogspot.com/2009/02/vadadi-st.html
  http://winteracademy.blogspot.com/2009/01/loveless.html

  vad göra ?

 3. #
  Christian
  februari 13th, 2009 at 22:14

  Det är inte helt lätt att göra liknelser med den verkliga världen vad det gäller länkar. Jag brukar dock tänka att det är den digitala varianten av att lyfta fram någon till någon och säga ngn positivt som gör att dessa två individer kan mötas.

 4. #
  Pär Berglund
  februari 15th, 2009 at 21:36

  Robert, jag har inte stött på detta själv någon gång, men det förvånar mig inte att de har någon svartlistning av vissa spam-sajter. Dessa du pekar på verkar ju dock vara ett par vanliga musik-bloggar, så antingen är det ett misstag i svartlistningen eller så har det spammats med dessa länkar på eller utanför sajten. Det enda man kan göra är nog att maila Myspace-supporten och fråga.

 5. #
  Ju kortare desto bättre? | Blindmen
  mars 27th, 2009 at 12:19

  [...] har ju tidigare skrivit om hur viktiga länkar är i kommunikationen på [...]

blank